Sverigedemokraterna vill gärna hävda att de är demokrater, men misslyckas gång efter gång att bevisa det. Gång efter gång lägger man fram förslag som är osmakligare än det andra – för att i nästa andetag hävda att deras yttrandefrihet kränks om någon ens tänker tanken att säga att man inte håller med dem. Offerkofteindustrin tycks helt enkelt fått ett rejält lyft i takt med att SD vuxit de senaste åren.
SD:s senaste utspel är att man vill sälja ut delar av public service – och börja med SVT2 och P3. Motiveringen är att “P3 är väl kanske det yttersta exemplet på den här väldigt tydliga vänstervridningen som finns inom public service”, som SD-företrädaren Josef Fransson uttrycker sig.
Det jag hör är att man försöker påverka den media som inte faller SD i smaken, som inte rapporterar det SD vill att man ska rapportera. Med andra ord: man vill motarbeta bland det viktigaste vi har, nämligen oberoende media. Men det man faktiskt glömmer är att det är media som granskar politikerna, inte det omvända. Det är inte alltid som medias rapportering är särskilt bekväm för politikerna – men det är så det funkar i ett demokratiskt samhälle. Och så det faktiskt måste funka för att vi ska behålla demokratin.

SD har givetvis all rätt att tycka att man “har rätt” att påverka media som inte faller dem i smaken. Men jag – liksom alla andra som inte håller med dem – har också rätt att yttra att jag inte håller med dem utan att deras yttrandefrihet kränks.
SD:s bild att yttrandefrihet är den är bra så länge den gagnar SD:s syften. Men får de mothugg eller brist brist på medhåll, då är den inte lika bra länge. Då är det offerkoftan på direkt.
Livet måste bli rätt jobbigt när man är så självömkande, så lidande och så egocentrisk. Hur orkar man gå igenom livet när man tolkar omvärlden som en enda stor förolämpning? Det är klart man då måste ha en och annan offerkofta att värma sig med.

Jag sympatiserar absolut inte med allt som rapporteras i SVT och SR, men det skulle inte falla mig in att av den anledningen ens tänka tanken att borde säljas ut eller läggas ner (jodå, Jimmie Åkesson sa så sent som i höstas att han ville lägga ner P3 om han haft den makten).
Det börjar bli lite för många grodor åt det hållet för att SD längre ska kunna vifta bort sin ståndpunkt. Frågan är hur många som faktiskt tror på att de inte vill göra inskränkningar i den fria media vi har i Sverige? Tänk om alla politiker skulle börja gasta sådana ordalag så fort de granskades – då skulle vi inte få höra så hemskt mycket annat.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1
Svenska Dagbladet 1
Sveriges Television 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: