Vad har en kvinna gjort för att bli slagen? frågar sig SD-politikern Håkan Lerstorp under ett sammanträde i Trelleborgs kommunfullmäktige. Det är alltså inte ett uttalande av någon snubbe från någon “sämre” eller annorlunda kultur (som ju SD bruka vara pigga på att fördöma som kvinnomisshandlare), utan en helt vanlig skånsk kille. Dessutom en förtroendevald för ett av landets största partier – och som på fullaste allvar verkar mena att det är kvinnans fel om hon blir slagen.
Jag undrar vad som rör sig i huvudet på personer som Håkan Lerstorp? Tycker han att det är helt okej att misshandla någon, oavsett kön? Vad behöver kvinnan ha gjort för att förtjäna sig en omgång? Vilka fler förtjänar en omgång lite då och då? Uppkäftiga barn? Funktionsnedsatta? Eller varför inte en man?
Lerstorp frågar sig vidare varför det inte finns några mansjourer. Här kan jag ju bara upplysa honom om att det finns det, även om de inte är lika många som kvinnojourerna. Men bara den frågan visar ju hur illa påläst han faktiskt är. Han verkar inte ha tagit reda på några som helst fakta överhuvudtaget innan han gick upp i talarstolen igår, utan det är bara en massa svammel som kommer ur munnen på honom.

Jag vill i alla fall tro att de flesta av oss fördömer våld i alla dess former. I min värld finns det bara ett tillfälle då jag kan ha förståelse för våldsanvändning och det är i självförsvar – men jag tror det är ytterst sällan mannen kan hävda någon form av nödvärn eller självförsvar när det kommer till kvinnomisshandel. Så vad det är Lerstorp fiskar efter med sin fråga är för mig en gåta – liksom för de allra flesta normalbegåvade människor.
Man får då säga att SD har otur i arbetet när det gäller att få tag i företrädare för partiet, det är inte första gången partiets företrädare kommer med de mest befängda uttalanden man kan tänka sig. Hur bär man sig åt egentligen för att hitta alla dessa stolpskott?? Är det inte rasister, så är det personer som verkar tycka att det är helt okej med kvinnomisshandel om kvinnan gjort sig förtjänt av det.
Nu har visserligen SD valt att påbörja ett uteslutningsärende emot Lerstorp och man får väl ändå någonstans hoppas att det faktiskt blir något av det hela. Men SD måste ha något slags rekord i antalet uteslutna företrädare, det verkar liksom hända lite titt som tätt att man slänger ut folk för plumpa uttalanden.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1
Dagens Nyheter 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: