Så är det måndag och man borde egentligen ladda för en ny arbetsvecka. Men det är inte vilken måndag som helst, utan första dagen på semestern. Jag har verkligen fått en mjukstart efter sjukskrivningen, som övergick till att jobba 25 procent den första juni. Juni inleddes med schemaenlig ledighet till den 15:e, sedan jobbade jag fem dagar för att därefter gå på semester. De fem arbetsdagar som gått har jag dessutom bara jobbat tre timmar per pass, så det har känts ganska överkomligt. Att efter det gå på fyra veckors ledighet är trots allt inte helt fel.
Tre timmar per pass har känts som en rätt lagom arbetstid på något sätt, inte bara för att arbetsträna. Jag har hunnit tänka tanken att det vore väldigt behändigt om tre timmar motsvarade en heltidstjänstgöring, det ska faktiskt inte neka till. Hos oss är det tolvtimmarspass som gäller och det kan vara ganska segt, sen jobbar vi å andra sidan färre antal dagar istället vilket trots allt är ett stort plus. Vi jobbar fyra till dem dagar och är sedan lediga fyra till fem dagar, vilket egentligen passar mig perfekt. Om man sedan – som jag gör för ögonblicket – jobbar tre timmar per pass, är det en riktigt lyxig tillvaro på alla sätt och vis.
Nu kan jag med lite mer gott samvete hålla igång också, även när jag är ledig. Tanken är att jag ska arbetsträna för att kunna återgå till heltid så småningom, så jag tänker att det bara är bra att jag håller igång litegrann.

Sen har vi inte så hemskt högtflygande planer för semestern, utan det kommer mestadels bli lugnt. Det kommer bli en hel del tid i sommarstugan ute i skärgården i Söderhamn, vilket jag verkligen ser fram emot. Det är få ställen jag känner mig så avslappnad och tillfreds på som när jag är där.
Idag har jag hämtat ut våran sommarbil och det känns skönt att återigen ha bil på heltid under några veckor framöver. Det ökar liksom rörligheten och friheten litegrann när man är ledig. I normala fall brukar vi hyra på Sixt och får då ofta fina bilar av otroligt bra kvalitet. Men det har en tendens att bli ganska dyrt och i år har vi bestämt att vara lite mer ekonomiska. Så det blev istället en bil från Circle K, vilket blev flera tusen billigare för fyra veckor – det skilde nästan 7.000 kronor jämfört med den billigaste bilen hos Sixt. Men man märker hur bortskämd man när man är van vid en dyrare hyrbilsfirma. Jag är van vid BMW och Mercedes, “i värsta fall” en Mini Cooper eller Audi. Nu fick vi en Opel med manuell växellåda och inte alls lika många finesser och “lullull” som jag är van vi i hyrbilarna. Bilen har till det gått 1200 mil, vilket bilarna hos bil ytterst sällan har gått – utan de brukar oftast vara väsentligt mycket nyare. Jaja, nu ska jag inte klaga alltför mycket på hyrbilen. Det känns bra att ha bil under semestern och den funkar ändå att ha, något annat ska jag inte säga. Det enda jag möjligen saknade var att få bilen levererad hem istället för att åka och hämta den själv, men det är en petitess.

Årets sommarbil

Vi brukar ha någon vecka hemma också varje semester med lite dagsutflykter åt olika håll. Vi har än så länge inte bestämt exakt vart vi ska åka, men har bland annat pratat lite löst om Söderköping och Norrköping. Sen finns det mycket i Stockholms närområde att besöka. Bland annat har vi varit några gånger till Sigtuna, som är otroligt mysigt. Förra sommaren åkte vi även till Strängnäs och Mariefred, som vi tyckte väldigt mycket om.
Vi ska titta lite mer på kartan och se vilka orter vi hittar att besöka i år. Men Söderköping är väldigt lockande, det är länge sen jag var där. När jag bodde i Kalmar och bilade upp till Stockholm, då var Söderköping perfekt att stanna i och äta glass på vägen. Men nu är det några år sedan jag flyttade från Kalmar och det faller sig inte lika naturligt att passera Söderköping längre.

Det kommer bli en aningen annorlunda semester i år, då jag givit mig fasen på att hålla koll på vikten. Ingen alkohol, godis, fikabröd, efterrätter och så vidare är tillåtet tillsvidare, utan nu ska jag verkligen se till att vikten går ner en gång för alla. Det brukar bli lite si och så med träningen under semestern, men kosten kan jag hålla koll på även när jag är ledig.
Jag har blivit tillsagd att flera läkare att det är hög tid att försöka gå ner i vikt, men jag kan sakna att inte få hjälp från vården med vikten. Jag har liksom lämnats lite vind för våg med rådet att gå ner i vikt, men inga tips eller hjälp att faktiskt göra det. Och det är inte helt enkelt att faktiskt gå ner på egen hand, det ka jag inte säga. Men viss koll har jag givetvis, lite vanlig allmänbildning om vad som faktiskt påverkar vikten åt olika håll.
Jag undviker socker så långt det går liksom skräpmat och alkohol – och det är inga som helst undantag som gäller. Inte ens midsommar kommer jag synda och ta något överhuvudtaget. Jag vet med mig att om jag börjar göra undantag, då börjar jag synda allt mer och är snart tillbaka i gamla vanor igen. Det kan låta hårt att inte ens unna sig något under en helg som midsommar, men det är helt enkelt så det måste bli.
Så det kommer kännas lite annorlunda under semestern, att inte kunna unna sig det man vill. Men man får helt enkelt hitta glädjeämnen i andra saker – och det kan kännas befriande bara att ställa sig på vågen och se att den nya livsstilen faktiskt ger resultat. I skrivande stund har jag gått ner nästan fem kilo, vilket känns otroligt bra. Så jag får bita ihop några veckor till och hoppas på att viktnedgången trots allt fortsätter.

Denna första semesterdag har mestadels regnat bort, vilket känns aningen trist. Dagen började fint, men sen kom regnet och det har hållit sig kvar under en stor del av dagen. Så rent vädermässigt har det inte varit någon kanonstart på semestern, men det är fyra veckor kvar och vädret kan hinna vända.
Jag tar vädret med ro, även om jag är i stugan gör det inte så mycket om det regnar en del. Det går trots allt att få tiden att gå ändå. Idag har vi el i stugan till skillnad från när jag var liten, vilket gör att man kan göra saker som inte gick förr. Det går att sitta vid datorn, titta på film och så vidare – och sen brukar jag läsa en hel del under semestern. Jag har ett par böcker på lut, som jag vill läsa under de kommande veckorna – och även om man kan föredra att sitta i solen och läsa, går det förstås att sitt inomhus också.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d