Sverigedemokraternas gruppledare i Trosa, tillika regionfullmäktigeledamoten, Bertil Malmberg åtalas för hets mot folkgrupp. En stämningsansökan mot politikern inkom till Nyköpings tingsrätt igår, måndag. Det var under ett regionfullmäktigemöte i slutet av april som SD-politikern Bertil Malmberg ska ha hävdat att sydsudaneser har lägre intelligensnivå än andra folkgrupper. Han har i efterhand försvarat sina uttalanden. (Källa: SVT)
Att Sverigedemokrater titt som tätt gör bort sig har inte längre något nyhetsvärde överhuvudtaget. Det har liksom blivit vardagsmat att partiets företrädare strör en massa dynga omkring sig. När det sedan blir offentligt, tar man på sig offerkoftan och så drar man kortet att deras yttrandefrihet kränks om de inte får ventilera sina osmakliga åsikter.

Bertil Malmberg har uppmanats av partiet att lämna sina politiska uppdrag eftersom partiet officiellt inte står bakom hans uttalande – något som inte är något annat än ett spel för gallerierna. Det är klart att Sverigedemokraterna utåt inte står bakom dessa åsikter, då framstår de givetvis inte så rumsrena som de vill göra. Men jag vågar sätta min högra hand på att man i fikarummet mellan fullmäktigesammanträden och debatter i plenisalen dunkar varandra i ryggen och glatt ventilerar åsikter likt den som Malmberg yttrat. Men för att jaga röster vill man framstå som mer rumsrena än man faktiskt är och tar givetvis då avstånd från liknande uttalanden.
Jag tror inte för en sekund på att man inte skulle ha dessa åsikter inom Sverigedemokraterna. Varför är det annars så ofta som företrädare för just detta parti kommer med osmakliga uttalanden lite titt som tätt? Har SD bara lite otur i arbetet och drar till sig personer med vrickade åsikter? Hur kommer det sig att det i princip aldrig sker att företrädare för andra partier kommer med rasistiska uttalanden, medan SD:s företrädare verkar väldigt kåta på uttala sig nedvärderande om andra folkgrupper och religioner?

Det finns givetvis andra politiker som uttalat sig klantigt på olika sätt, oavsett partitillhörighet. Men det gör inte Malmbergs uttalande mer rätt eller mindre fel. Det går inte att säga “jamen Socialdemokraterna har gjort det eller det eller sagt det eller det”, då förflyttar du bara fokus från det som hänt här och nu. En politiker har gjort ett mycket osmakligt uttalande och får stå till svars för det, nu även i en rättsprocess som det verkar. Det är bara konstigt att just den här typen av uttalanden så ofta kommer från just sverigedemokrater. Partiet tycks ha en tendens att dra till sig personer med den här typen av åsikter, det är ett faktum som inte går att komma ifrån.
Malmberg kommer förmodligen få avgå, kanske bli utesluten ur partiet. Men det är – återigen – inget annat än ett spel för gallerierna. Det är klart att dessa åsikter finns inom SD, allt annat är löjligt att påstå. Sen kan man glatt utesluta medlemmar som uttalar sig klantigt, men jag köper inte partiets nolltolerans mot rasism. Det är bara en fasad man vill hålla utåt för att framstå som något man inte är. Nämligen ett rumsrent och demokratiskt parti. För man är allt annat än demokratiska och fria från rasism.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1
Sveriges Television 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d