Jag hänger nog ganska mycket på internet, kanske mer än vad som vissa gånger kan anses vara hälsosamt. Genom åren har jag noterat att SD-sympatiserar verkar vara aningen överrepresenterade när det kommer till att bete sig illa i olika forum. Jag sympatiserar inte med SD eller något annat parti på högerkanten, men SD:s sympatisörer utmärker sig mer än många andra när det kommer till osmakligt beteende på nätet, något som knappast är till gagn för SD som parti.
Kommentarsfälten i sociala medier fylls av kommentarer som de flesta av oss förmodligen känner igen. “Jaha, så var Muhammed igång igen” – eller varför inte kommentarer som “ut med packet” eller “åk hem!” – är sådan man matas med nästintill dagligen.
Handlar det om ett brott – eller överlag något negativt – fylls kommentarsfälten av dessa kommentarer. Oftast framgår det inte ens om gärningspersonen kommer från ett annat land än Sverige, men trots det är kommentarer i stil med “åk hem” otroligt väl förekommande. Gemensamt för kommentarerna är avsändaren oftast har en SD-logga – eller möjligen en svensk flagga – som profilbild. Enda undantaget är om kommentaren kompletteras med något i stil med “SD 2022”.

Det är konstant förekommande hela tiden och blir som ansiktet utåt för Sverigedemokraterna. Så det känns faktiskt inte så konstigt att sverigedemokrater får ett dåligt bemötande av meningsmotståndare, eller att vissa påstår att sverigedemokrater är dumma rasister. Många sverigedemokrater hävdar av ren hävda att alla brott begås av invandrare/asylsökande. Man framstår ju som helt dum i huvudet när man skriver “åk hem till ditt hemland” varpå det senare framkommer att förövaren är helsvensk (faktiskt återkommande scenario).

Ett annat vanligt förekommande syndrom är inställningen till yttrandefrihet. Så länge man vill ha möjlighet att ventilera sina egna, osmakliga åsikter anser man sig ha rätt att göra det i yttrandefrihetens namn. Och visst har man det så som lagstiftningen ser ut idag. Men det gäller bara åt ena hållet. Så fort man får mothugg eller någon inte riktigt håller med, då ombeds man istället hålla käften. Jodå, det där med mothugg tål inte Sverigedemokrater. Man dillar mycket om sin egen rätt till sina åsikter, men kan inte tolerera att det finns många som inte håller med. Och det är just det som är så skrämmande med Sverigedemokraterna om de kommer till makten. Oliktänkande kommer garanterat förföljas och förlöjligas med SD vid rodret.
Men för mig framstår bara SD:are som än mer oseriösa och obehagliga när de inte kan respektera andras åsikter. Man behöver nämligen inte hålla med varandra i allt, men det går fortfarande att respektera andras åsikter och låta andra komma till tals utan att vara oförskämd.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Jag tycker att det redan är det debattklimatet. Det uppmuntras att våga säga vad man tycker men det gäller bara när man “tycker rätt”. Och vem beslutar vad som är rätt och fel åsikt? Nu pratar jag såklart inte om rasism och det som är rena lagbrott där man kränker en annan människa eller grupp utan helt enkelt att man har olika synvinklar. Jag upplever debattklimatet väldigt “stängt” och efterlyser ett mer öppet klimat där man inte slänger ur sig ett håll tyst när det inte passar längre.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: