Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kallar islam för en ”avskyvärd religion” – något som sprids av partikollegan Björn Söder på Twitter. I tisdags deltog Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof i SVT:s program ”Sverige möts”. I samband med att mångkultur och den ökade segregationen diskuterades kallade Jomshof islam för en ”avskyvärd ideologi och religion”. Något som partikollegan Björn Söder senare skrev om på Twitter: ”Richard Jomshof pratar klarspråk om islam, som en avskyvärd religion”, konstaterade Söder på Twitter och retweetades därefter av Sverigedemokraternas officiella konto. (Källa: Aftonbladet)
Det börjar bli dags för Sverigedemokraterna att lära sig skilja på äpplen och päron, det är en sak som är säker. Det går inte att dra världens alla muslimer över en och samma kam, men det tycks man inte vara kapabel att ta in om man är Sverigedemokrat. I runda slängar är det 1,8 miljarder av världens befolkning som räknar sig som muslimer – och alla är definitivt inte terrorister.
Islamism och extremism överlag är vedervärdigt, det kan nog de flesta av oss skriva under på. Men att dra paralleller med en världsreligion är inget annat än smaklöst. Hade vi haft 1,8 miljarder extremister hade världen förmodligen sett totalt annorlunda ut än vad den gör idag. Det faller liksom på sin egen orimlighet.
Mycket ondska har skett i många religioners namn, inte bara islam. Det gäller även kristendom, buddhism som judendom. Men ingen dömer ut hela religionen för den sakens skull.

Men som Sverigedemokrat har man en ganska verklighetsfrånvänd världsuppfattning, det visar man gång på gång i olika sammanhang. Det som är skrämmande är att man val efter val fortsätter att dra till sig väljare, trots att man gång efter annan visar sitt fula tryne och vad man faktiskt är. Nämligen ett rasistiskt parti som inte alls står för alla människors lika värde. Det är ungefär samma retorik som nazisterna använde i 30-talets Tyskland – och där vet vi ju hur det gick till sist.

Och det är ett parti som både Moderaterna och Kristdemokraterna öppnat för att samarbeta med. Visserligen har båda partierna fördömt SD:s uttalande, men man borde verkligen överväga sitt ställningstagande att samarbeta med ett parti som är öppet rasistiskt.
Det går att säga mycket och islamism liksom hur det ser ut i den muslimska delen av världen ur ett demokratiskt perspektiv. Men generalisering av en hel folkgrupp får mig minst sagt att se rött. Att säga att alla muslimer skulle vara exempelvis antidemokrater är som att säga att alla svenskar håller med den sittande regeringen i alla frågor. Vilket vi ju vet inte är fallet.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2
Expressen 1
Svenska Dagbladet 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: