I lördags genomfördes en demonstration i Stockholm mot Coronarestriktionerna i Sverige. Jag var en av många som reagerade på det olämpliga i att samla flera hundra personer på samma plats med tanke på smittspridningen. Men minst lika mycket reagerade jag på det verklighetsfrånvända i demonstrationens budskap. Demonstranterna menade att det inte pågår en pandemi i Sverige, utan att Corona är att jämställa med vilken säsongsinfluensa som helst. Det är en inställning som för mig är totalt verklighetsfrånvänd och ett tecken på stor okunskap. Med tanke på medierapporteringen och vittnesmålen från en hårt belastade sjukvården är det för mig så totalt främmande att man alls kan resonera så som demonstranterna tycks göra.
Strax efter demonstrationen skrev jag ett blogginlägg om händelsen och länkade till det på bland Linkedin. Här på bloggen var reaktionerna inte särskilt många, men på Linkedin rasade diskussionen desto vildare. Det visade sig ganska snart att demonstranterna inte är helt ensamma om sina vrickade åsikter. Jag fick flera ganska argsinta kommentarer, bland annat om jag förespråkade diktatur, använde mig av härskartekniker i mitt resonemang och att jag var emot folks grundlagsskyddade rätt att demonstrera.

Så nu känns det som att det behövs en lektion i att kunna skilja på äpplen och päron. Självklart har man rätt att demonstrera, hur vrickade åsikter man än vill framföra. Men enligt rådande lagstiftning får man inte arrangera demonstrationer – eller andra sammankomster – med fler än åtta deltagare. Så säger lagen och lagen måste man följa även i Sverige, vad man än tycker om den. Kallar man detta för att förespråka diktatur, hänvisar jag till närmsta ordlista för att läsa på vad ordet diktatur faktiskt betyder.
Och att hävda att det inte pågår en pandemi i Sverige eller att det inte råder någon överbelastning hos sjukvården är rent okunnigt, det står jag fortfarande fast vid. Det räcker att följa med i nyhetsrapporteringen så går inte att ta miste på vad som faktiskt pågår. Jag har själv anhöriga som arbetar inom vården och även de vittnar om en överbelastning på vården som inte råder i normala fall. Så nej, pandemin är inget som media – eller någon annan – fabricerat, utan det är något som faktiskt pågår här och nu.

När jag googlade lite i arbetet med det här inlägget, hamnade jag på en ganska intressant artikel på Aftonbladet. Här gick att läsa om hur konspirationsteoretikerna anser att Coronapandemin är en bluff. Den är en sammansvärjning som skapats av världens mäktigaste institutioner: WHO, tech-bolagen, Bill Gates och FN – målet är att införa världsdiktatur. Filip Sjöström – som arrangerade ovan nämnda demonstration – har varit noga med att i arrangemangets Facebookgrupp påpeka att deltagarna inte ska följa rekommendationerna om att samlas i mindre grupper eller bära munskydd. Andra i gruppen uppmanar till motstånd mot polisen. Om de ingriper gör de sig skyldiga till grundlagsbrott, skriver någon: ”Du har då rätt till självförsvar med allt det våld som nöden kräver”.
Enligt Sjöström är vi offer för restriktioner och censur, inte ett virus. Och de som tjänar på det är vaccinindustrin, Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg och ”den teknokratiska eliten”.

Vi har helt enkelt drabbats av en ganska stor skara pandemiförnekare. Och jag kan nästan tycka lite synd om dem som har denna verklighetsfrånvända och konspiratoriska världsuppfattning. Det kan inte vara lätt att leva i en sådan fantasivärld. Somliga av kommentarerna jag fick på Linkedin har jag inte ens bemödat mig med att bemöta, somliga avsändare har jag dock plockat bort från min kontaktlista. Jag vill hålla det “rent och snyggt” i mitt flöde på sociala medier och inte ha en massa konspirationsteoretiker som sprider dynga omkring sig. Än så länge har jag inte blockat någon, men den tiden kommer säkert även den.

Men det är rätt fascinerande att något som Corona kan vara en sådan vattendelare. Trots allt är vi i detta tillsammans och måste hjälpas åt. Det gör vi inte genom att arrangera demonstrationer och bryta mot rådande lagstiftning, utan genom att hålla avstånd, använda ansiktsmask, arbeta hemifrån när det går och stanna hemma vid symtom. Sen kan man tycka vad man vill om restriktionerna, men sådan är verkligheten just nu.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4
Dagen 1
Dagens Nyheter 1 2 3
Svenska Dagbladet 1 2 3 4 5 6

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: