Är det någon gång på året som jag kan tycka att det är småjobbigt att gå på stan, så är det i julhandeln. Det är som att julruschen tar fram det allra värsta hos människan när man ska armbåga sig fram i trängseln. Inte minst nu i pandemitider är det några smittfria avstånd som hålls till sina medmänniskor. Man får armbåga sig fram med sin hälsa som insats känns det nästan som.
I och med att jag ska påbörja min strålbehandling direkt efter helgerna är jag extra mån om att hålla mig frisk så att man inte hamnar i sitsen att kanske tingas skjuta på behandlingen i onödan. Visserligen är jag fullvaccinerad, men det är ju lite oroande nu när omikron-mutationen börjar sprida sig inte bara i Sverige.
Så jag har av flera anledningar valt att handla de flesta klappar inför julen på internet. Jag slipper trängas i affärer, jag slipper vara bland en massa potentiella smittobärare – och framförallt är det förstås väldigt bekvämt. Jag kan lätt jämföra priser och får sedan varorna levererade hem. Så det har inte bara med pandemin att göra, utan det är minst lika mycket bekvämlighet och ekonomi också.
I år har jag även beställt julgran via nätet. I normala fall brukar vi gå ner på torget i Bagarmossen strax innan jul och köpa gran av torghandlaren som brukar stå där varje år. Men i år kommer vi förmodligen inte hinna förbi torget innan jul för att köpa gran, utan det fick bli inköp på nätet istället. Sen får vi ta den roliga biten med att klä granen själva, men det går att leva med. Och det går oftast rätt fort dessutom.

Jag är något av en julfanatiker och min sambo brukar få bromsa mig ibland när det kommer till julpynt, julklappar och julkort. Annars skulle lägenheten förmodligen drunkna i tomtar, glitter och stjärnor.
Nu har vi i alla fall bokat in oss för julbord, något som vi brukar gå ut och äta någon gång varje december. I år kombinerar vi det dessutom med en hotellnatt, vilket kommer bli väldigt mysigt. Vi har hittat ett bra paket där både hotellövernattning och julbord är sammanbakade till ett väldigt bra pris. Det skiljer bara några hundralappar i pris mot för om vi “bara” tagit julbordet, så det var värt att lägga ihop de två sakerna. Nu hoppas jag bara att det inte hinner bli fler restriktioner så att julbordet inte blir av.
Jag känner mig tryggare att gå på ett julbord än i julträngseln inne i stan, även om det kanske kan låta lite motsägelsefullt. Men jag inbillar mig att det är lättare att håll avstånd och jag utgår ifrån att restaurangen ombesörjer bra mellanrum mellan borden.
Sen vill jag inte isolera mig helt och hållet heller, utan faktiskt kunna känna att man gör något kul emellanåt. Just shoppingen är det lätt att hitta alternativ till, det är nästan enklare att shoppa på nätet än att springa i fysiska affärer. Det är lite svårare att hitta liknande alternativ för julbord. Visst att man kan välja att äta hemma, men det är inte fullt lika roligt. Även förra året gick vi ut och åt julbord och då hade man löst det hela genom att köra med bordsservering istället för att man plockade maten själv. Något som fungerade utomordentligt bra. I år jag lite nyfiken på hur man har löst det hela faktiskt, det återstår att se när vi kommer dit.

Förmodligen kommer det också bli en sväng på Skansens julmarknad också, en annan jultradition vi har. Det är oerhört stämningsfullt att under någon timme runt på Skansen, provsmaka lite julmat och kanske eventuellt köpa lite julhantverk. Alltid hittar man något, alltifrån julprydnader till ljusstakar eller dukar som man kan köpa.
Så kommande helg kommer gå i julens tecken, det är en sak som är säker. Då kommer det bli både julbord med tillhörande hotellövernattning samt eventuellt en sväng på Skansen. Passar perfekt att komma i lite julstämning, så här sista helgen innan jul. Pandemi och cellförändringar eller ej, min jul ska det bli även i år.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d