För en gångs skull lägger Centern, med Annie Lööf i spetsen, fram ett förslag som jag faktiskt helhjärtat kan sympatisera med. Det är inte ofta detta händer, men någon gång ska vara den första. Centern anser att det är jämförelsevis lätt att ändra den svenska grundlagen. Det behövs i dag två beslut i riksdagen med enkel majoritet med ett mellanliggande val. Nu vill partiet införa krav på kvalificerad majoritet (innebär att ett förslag vid en omröstning måste antas av en majoritet som är större än hälften av de närvarande röstberättigade. Röstberättigade kan avstå från att närvara eller lägga ned sina röster, men mer än hälften av de närvarande röstberättigade ska alltså rösta för förslaget.) vid riksdagsbeslut om grundlagsändring samt att det måste vara ett ordinarie val mellan, idag kan det vara ett extraval. Centern vill även att ytterliga bestämmelser om domarna i de högsta domstolarna (justitieråd) ska regleras i grundlagen. Det handlar om hur domarna ska tillsättas, hur många de ska vara, deras pensionsålder. De vill också inrätta en författningsdomstol med uppgift att kontrollera om lagar strider mot grundlagen. (Källor: Aftonbladet och Wikipedia)

Att SD inspireras av sina meningsfränder i exempelvis Ungern och Polen är knappast någon nyhet. Men man definierar uttrycket demokrati på ett helt annat sätt än vi andra gör. Detta är partier – SD inkluderat – som mer än gärna inskränker kvinnors rättigheter, monterar ner oberoende domstolar och försämrar pressfriheten. SD kan gasta sig hesa om att de är demokratiska, men jag köper inte deras argument. Detta är ett parti som utnyttjar vår demokrati för att få makt, men som kommer montera ner samma demokrati så fort de får chansen. Inte minst när det kommer till fackens ställning och pressfrihet har man visat sitt fula tryne åtskilliga gånger genom åren. Detsamma gäller frågor som rör HBTQ-personer och kvinnors rättigheter. Det är faktiskt så att man blir mörkrädd när det kommer till vilken politik man vill föra, det är en politik som är så långt ifrån demokrati att faktiskt är skrattretande att man vill kalla sig demokrater.
Det är rena mardrömmen att tänka på att SD faktiskt skulle kunna ingå i en regering efter nästa val, som bara är ett år bort i tiden. Det värsta är att folk kommer fatta vad SD faktiskt står för först när det är på tok försent. För min del är det inte värt risken att låta SD komma i närheten av ett regeringssamarbete. De kommer ta varje chans de får att rasera den fina demokrati som vi byggt upp i Sverige under generationer.

Det är i alla fall skönt att se att det fortfarande finns partier som inte vill samarbeta med SD, utan fortfarande står upp rakryggat för att värna demokratin, även på den borgerliga sidan av politiken. Medan KD och M pratar om att samtala och samarbeta med SD, går C mot strömmen och vill motarbeta att SD kan göra verklighet av sin osmakliga politik. Det inger trots allt lite hopp om att SD inte kommer i närheten av ett regeringssamarbete efter nästa val.
Sen är det väl tveksamt om ett litet parti som Centern kan få igenom en grundlagsändring, men det är ett bra ställningstagande att visa var man står i förhållande till SD. Förhoppningsvis får det tillräckligt många att tänka till inför valet nästa år.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4 5
Dagens Nyheter 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: