Så har domen kommit i målet där Cissi Wallin stått åtalat för grovt förtal av Fredrik Virtanen. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter, samt 90 000 kronor i skadestånd till Virtanen.
Personligen är jag alltid lite kluven till den här typen av mål. Vi har en långt gående och djupt förankrad yttrandefrihet i Sverige – och den ska vi vara rädda om. Väldigt rädda. Men inte ens svenska yttrandefrihet är total, utan den har sina begränsningar. Vissa saker får du inte göra och hänvisa till yttrandefrihet. Sen är det en extremt svår gränsdragning för vad som är okej eller ej att sprida om andra människor.
Jag själv skulle nog akta mig för att “hänga ut” någon med namn och/eller bild på nätet – såvida jag inte hade extremt mycket på fötterna och personen ifråga möjligen är dömd för det jag anklagar densamme för.
Samtidigt kan jag också hysa förståelse för att en person i exempelvis Wallins sits vill hänga ut gärningsmannen. Jag vet inte om Virtanen är skyldig till vad han anklagas för, men rent generellt verkar han inte vara Guds bästa barn. Han har säkerligen betett sig illa genom åren. Enligt Polisen räckte dock inte bevisningen för att leda det hela till åtal, men detta betyder inte per automatik att han är oskyldig – utan enbart att det inte går att bevisa. Klart Cissi Wallin då blir frustrerad, om vi leker med tanken att Virtanen faktiskt är skyldig men aldrig döms för det han gjort. Lika glasklart är det förstås att är lockande att hänga ut Virtanen på internet för att därigenom få någon form av upprättelse.

Men det som gör att jag ändå är emot den här typen av “uthängningar” på nätet (eller andra media för den delen) är att situationen är så otroligt mycket mer komplex än att man “bara” namnger en viss person.
Juridiskt sett är du och ska behandlas som oskyldig tills motsatsen är bevisad. Är du dömd för ett brott, har du sonat ditt brott när straffet är avtjänat – och varken samhället eller den enskilde tjänar på att gärningsmannen hängs ut på nätet om det inte finns starka skäl till att namnge vederbörande.
Till detta drabbas inte bara den som hängs ut – utan även personens anhöriga. Den du hänger ut och namnger på nätet kanske har man/fru, barn, föräldrar, syskon och så vidare som är helt oskyldiga. Men ändå drabbas de i sådan situation.

Jag försvarar inte på något sätt det Virtanen anklagas för att vara skyldig till. Jag menar givetvis inte heller att kvinnor ska vara tysta om vad de utsatts för, tvärtom är det väldigt viktigt att alla missförhållanden kommer upp till ytan.
Däremot ska man vara försiktig med att hänga ut personer på internet. Privatdomstolar i sociala medier hör inte hemma i en demokrati.

Bilden lånad från Bloggbevakning.se

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1
Dagens nyheter 1 2
Svenska Dagbladet 1 2
Sveriges Television 1 2 3

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: