I ett land inte särskilt långt bort lever ett folk inte helt olikt vårt. De är som vi ljushyade, de går till jobbet på morgnarna precis som, äter middag med familjen på kvällen, nattar barn efter att ha skjutsat och hämtat på skola, dagis, fritids, fritidssysselsättningar, tittat på TV och haft fredagsmys.
Det kan tyckas vara fridfullt på ytan, men under denna yta och fasad vilar en fasansfull hemlighet. Männen. Eller männens sexualdrift för att vara mer exakt. För männen i det här landet är nämligen mycket, mycket primitiva. Så fort de ser ett kjolstyg fladdra förbi måste de nämligen bara få ligga – och det till vilket pris som helst. Även om det gränsar till våldtäkt, måste de bara ligga. Punkt slut.
Detta är i det här landet ett så väl företaget fakta att landets lagar stiftats efter detta och många vägledande domar finns. Ty den här sagan tilldrager sig till den tid då jämställdhet mellan män och kvinnor ännu inte uppnåtts. Vid den är tiden – runt år 2018 efter Kristus – tvingades nämligen kvinnorna att skyla sina kroppar helt, annars kunde männen inte ställas till svars för sina handlingar.
I vår moderna tid – när vi är mer upplysta – kan detta måhända anses okunnigt och ointelligent, men så fungerade samhället i Europa vid den här tiden. För Irland – som denna berättelse handlar om – var inte det enda landet med liknande patriarkat, även om Irland i vissa avseenden gick lite längre än vissa andra länder. Man hade på Irland vid den här tiden en av världens striktaste abortlagar, männen hade lagens stöd att misshandla sina fruar och en kvinna som gick hem ensam från krogen med utmanande klädsel ansågs inbjuda till att bli påsatt av varje förbipasserande man.

I ett rättegångsprotokoll från den här tiden hittar man ett citat från en försvarsadvokat, som försvarat en man som misstänktes för att ha våldtagit en 17-årig flicka i en mörk gränd:

“Man måste titta på hur hon var klädd, hon hade en stringtrosa med spetskant. Det visar på möjligheten att hon var attraherad av den åtalade och var inställd på att träffa någon och vara med någon.”

Rättegångsprotokollet gör även gällande att den misstänkte våldtäktsmannen frikändes av en enhällig jury bestående av åtta män och fyra kvinnor.

Historien tilldrar sig till Irland år 2018 och dokument från den här tiden gör gällande att ovan nämnde dom utlöste en storm av protester i flera städer runtom i Irland med krav på förändringar. I Dublin hängde kvinnor upp underkläder på klädstreck längs trottoarerna och i Cork – där den aktuella domstolen fanns – lade demonstranterna ut spetstrosor på trappan till domstolen. I det konservativa och djupt katolska landet var kvinnors rättigheter runt år 2000 efter Kristus av underordnad betydelse, som i många andra delar av världen vid den här tiden. Ett mycket litet antal sexualbrott i landet ledde till åtal och ännu färre slutade i en fällande dom.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1
Aftonbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: