Aftonbladet avslöjar i dag att vårdbolaget Attendo betalat ut 4,8 miljoner kronor i bonus till vd och koncernledning för coronaåret 2020. Det är en ökning med 98 procent jämfört med året innan. Samtidigt fick Attendo 120 miljoner kronor i stöd från svenska skattebetalare, och 10 miljoner i statliga stöd från Finland, där Attendo också bedriver verksamhet. (Källa: Aftonbladet)
Här har vi ett praktexempel på varför vinster inte ska vara tillåtet inom vården, pengarna ska återinföras in i verksamheten och inte gå till bonusar för höga chefer. Hur mycket bonus får vårdbiträden och undersköterskor som sliter dagarna i ända för vårdbolag som Attendo? En kvalificerad gissning är att de inte får en krona.
Att få stöd av våra gemensamma skattemedel för att klara pandemin, men samtidigt betala ut miljonbelopp i bonusar till höga chefer är inget annat än totalt smaklöst. Det är något som inte ska höra hemma inom vården, eller någon annan bransch för den delen. Missbrukar man skattemedlen på det här sättet borde det vara underlag för att få sina tillstånd indragna och att man därmed tvingas lägga ner verksamheten. Och det är ett hån mot all den personal som varje dag sliter för att vården ska fungera som den ska.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig från politiskt håll och flera politiker har redan uttalat sig i väldigt negativa ordalag kring det som hänt. Nedan hittar ni en tweet från socialdemokraten Aid Hadzialic i frågan. Och jag håller med Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, att man ska kunna dra in Attendos tillstånd efter ett sådant här agerande. Sverige är ett av få länder som tillåter vinster i välfärdsverksamhet och det är inte så här skattemedel ska användas i ett välfärdsland. Överskottet ska istället gå tillbaka till verksamheten och ingen annanstans, inte gå till bonusar eller fallskärmar till chefer som förmodligen redan har pengar så att de klarar sig.
Jag har sedan tidigare inget större förtroende för ett företag som Attendo och det blir inte bättre när man tar beslut om så här totalt respektlösa saker. Respektlöst mot personalen, mot vårdtagarna och mot oss skattebetalare. Jag är inte direkt supernöjd över att mina snål förvärvade skattepengar ska gå till dem som redan har pengar på ett sätt som nu har skett hos Attendo.
Som lite extra salt i såren vägrar Attendo att uttala sig om bonusarna med hänvisning till att det är 30 dagar kvar tills deras rapport släpps. Man har en så kallad “tyst period” och uttalar sig inte i pressen.

Är inte detta ett otroligt smaklöst beteende? Kan ett företag som beter sig på det här viset ha fortsatt förtroende att driva sin verksamhet vidare? Frågar man mig, borde som sagt tillstånden dras omedelbums.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d