Det finns många anledningar till att jag inte vill lämna storstan och flytta ut på landsbygden. Framförallt för att jag blivit en inbiten storstadsmänniska under de dryga 21 år jag bott i Stockholm. Jag har svårt att mig själv avstå från det utbud och de bekvämligheter som storstan ändå erbjuder. Än mindre skulle jag kunna tänka mig att bo på landsbygden med långa avstånd till butiker och annan service. Men där är vi olika, somliga trivs på landet och vill gärna leva så, vilket jag har full respekt för.
Men i helgen fick jag lite extra vatten på min kvarn vad det gäller att inte lämna storstan för att bo på landet. DN har granskat täckningen för mobiltelefoner på den svenska landsbygden – och på vissa håll går det inte ens att ringa 112. Saker som är en självklarhet för oss i städerna, är inte alls lika självklart om man bor lite utanför städerna och gärna vill bo på landsbygden. Man är så bortskämd med bra mobiltäckning och snabbt bredband, men den förmånen har man inte på alla håll, inte ens i Sverige.
Kalla mig gärna naiv, men jag trodde faktiskt att vi kommit längre i den tekniska utbyggnaden än så här. Jag trodde faktiskt att de allra flesta kunde ha täckning på sin mobiltelefon och ett hyfsat snabbt bredband kopplat till datorn. Men så är uppenbarligen inte fallet. Och framförallt trodde jag inte att det var så illa som det verkar vara om man ska tro på vad DN skriver (vilket i alla fall jag själv väljer att göra).

Minns ni hur det var när mobiltelefonerna och internet började komma för 25 år sedan? fick man kämpa för att hitta punkter där mobiltelefonen hade täckning. För att inte tala om de sega uppkopplingar man hade, med internet via telefonjacket. Det gick inte att ringa eller ta emot samtal samtidigt som man surfade på den gränslöst sega uppkopplingen. En hemsida kunde ta evinnerlig tid att ladda om man hade otur.
Och det är tydligen mer eller mindre vardag om man väljer att bosätta sig utanför städerna. Något som känns som att man är tillbaka på stenåldern om ni frågar mig. Vill vi ha en levande landsbygd, måste det finnas betryggande sätt att kommunicera med omvärlden. Framförallt i ett välfärdsland som Sverige, vi pratar inte om landsbygden i något u-land här.

Röster ha väckts om att telefonnätet borde återförstatligas igen för att betrygga en bra kommunikation även på landsbygden. Och jag är nästan benägen att hålla med. Det är så här det går när man överlåter samhällsviktig infrastruktur till vinstdrivande företag. Är det inte lönsamt med telefontäckning i ett visst område, finns inte något intresse att bygga ut telefonnätet eller bredbandet just där.

Relaterade artiklar

Dagens nyheter 1 2 3

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: