Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lägger fram ett utskottsinitiativ tillsammans med Sverigedemokraterna. Genom sju punkter meddelar partierna hur de vill se att migrationspolitiken utformas i Sverige framöver. SD-ledaren Jimmie Åkesson är dock inte tillfreds och säger att förslaget är långt ifrån partiets ambitionsnivå. Bland annat vill man se flera skärpta krav vad gäller anhöriginvandring och försörjningskrav, till exempel vill de att det ska krävas ”synnerliga krav” för att en anknytningsperson ska frias från försörjningskrav. De vill också att kvotflyktingar ska få ansöka om att få ta anhöriga till Sverige först när de fått uppehållstillstånd själva. Regeringens förslag innebär att de skulle kunna ansöka från att de kommit till Sverige.
De flesta av oppositionens förslag går i linje med Migrationskommitténs betänkande som presenterades i augusti förra året. Regeringspartierna S och MP har haft oenigheter gällande de flesta av förslagen från kommittén och landade i ett eget förslagspaket. Oppositionen kräver nu att riksdagen går på kommitténs linje framför regeringens. (Källa: DN)

För att inte vilja samarbeta med SD, tycker jag oppositionspartierna rör sig läskigt när just SD och deras politik. Nu ger man dessutom partiet inflytande över deras hjärtefråga, nämligen migration och invandring. Från att inte vilja ge Sverigedemokraterna inflytande över svensk politik, samarbetar man nu med dem.
För att en gång för alla slå hål på den myt som många sverigedemokrater drar fram: nej, det är inte odemokratiskt att de etablerade partierna inte vill samarbeta med ett visst parti. I en demokrati väljer partierna själva vilka andra partier de vill samarbeta med eller ej. Så nej, det är inte odemokratiskt att inte vilja samarbeta med SD, hur många som än röstar på dem.
Däremot är det viktigt med debatt i olika sakfrågor. Det fel många etablerade partier gör, är att man kritiserar SD för deras politik, utan att presentera ett vettigt alternativ till den osmakliga politik som SD för. Invandring och migration är uppenbarligen en viktig fråga för många väljare och då är det viktigt för alla partier att visa var man står i frågan. Och helt enkelt visa att man kan vara ett bra alternativ till SD:s strikta migrationspolitik. Så även om det inte är odemokratistkt, gör framförallt regeringspartierna tabben att inte presentera sig själva som ett vettigt alternativ till SD. Ta debatten och visa var ni står istället för att ägna er åt pajkastning!

Att sedan oppositionspartierna börjar samarbeta med SD är inget annat än osmakligt. Det visar att en röst på något av oppositionspartierna indirekt är en röst på SD, som givetvis kommer ges inflytande om vi får en borgerlig regering efter nästa val. Jag hoppas att så många väljare som möjligt förstår detta, när det nästa år är dags att gå till valurnorna!
Det är inte länge sedan Ulf Kristersson tydligt deklarerade att Moderaterna inte skulle komma att samarbeta med SD. Ett uttalande man uppenbarligen inte kan lita på, det visar ju dagens besked att man samarbetar med SD i migrationsfrågor klart och tydligt. Det är bara synd att valdebatten ska behöva kretsa kring huruvida SD ska ges inflytande eller ej. Låt den handla om de viktiga sakfrågorna istället!

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2 3
Svenska Dagbladet 1 2 3
Sveriges Television 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d