Polisen har precis avslutat en veckolång insats med syfte att avslöja sexköpare i Stockholm. Insatsen innebär ett nytt dystert rekord: Totalt 91 personer åkte fast för att ha köpt eller försökt köpa sex när insatsen avslutades tidigt på måndagsmorgonen. Sexköparna har avslöjats på olika platser främst i Stockholms innerstad, men också på ett fåtal adresser i stadsdelar strax utanför tullarna. Det är främst mot lägenheter och hotell som man har slagit till. Det handlar om både försök av köp till sexuell tjänst och fullbordade gärningar, men majoriteten handlar om fullbordade gärningar. Vid förra årets uppmärksammade ”Insats torsk”, en insats för att lagföra sexköpare, greps drygt två dussin personer. Den nu avslutade veckans arbete är en fortsättning av ”Insats torsk”.
Så kallad inre spaning har varit nyckeln till att hitta olika intressanta adresser för poliserna att bevaka. När man sedan har varit på plats har man kunnat observera personer som har köpt eller försökt köpa sex av ett stort antal personer. När det gäller personerna som säljer sex har det varit främst kvinnor, men även ett antal män. (Källa: DN)

Det är så innerligt tragiskt att vi fortfarande har problematiken med sexköp i ett modernt samhälle. Det är så djupt tragiskt att jämställdhetsarbetet inte kommit längre än så här. Att det finns män som helt samvetsfritt tar sig friheten att utnyttja utsatta kvinnor (och även män för den delen, även om det är ovanligare) på det sätt som förekommer. Tidigare har det varit mer eller mindre riskfritt att betala för sex, så det är bra att polisen tar i med stor kraft för att fånga upp just dessa torskar.
För min egen del skulle det aldrig falla mig in att betala för sex, då är jag hellre utan – utan någon som helst tvekan. Och det är ju så de flesta män ändå resonerar. Trots allt är det “bara” ungefär 10 % av alla män som någon gång betalat för sex. Så 90 % står över den biten. Men 10 % är givetvis fortfarande alldeles för mycket, den siffran borde egentligen vara noll och ingenting annat.
Om polisen haft resurser att bekämpa sexhandeln oh oftare kunnat ha insatser likt “Insats Torsk”, hade risken varit större att åka dit – och kanske hade fler män då avstått från att köpa sex. Är risken nästintill noll att åka dit, då är det alltför många som tycker att det är värt risken att gå till prostituerade.

Det värsta är att det är lite “vem som helst” som köper sex. Det är familjefadern, politikern, programledaren, fackombudet, VD:n och fabriksarbetaren. Att någon är sexköpare går inte att se på personen ifråga och de flesta av oss känner förmodligen någon som köpt sex någon gång. Personligen skulle jag bli sjukt besviken om jag fick veta att någon närstående köpt sex. Det är något som är så emot alla värderingar jag själv står för och jag har svårt att se mig själv umgås med någon som försvarar fenomenet att betala för sex.
Till sjöss är det inte helt ovanligt med sjömän som går iland och köper sex när fartyget ligger vid kaj en lite längre period. Men idag är det ingen som pratar om det högt, åtminstone inte på de fartyg jag var på under min korta period till sjöss. Det smusslades istället med det och det var få som uttryckligen berättade vad de gjorde iland. Själv valde jag konsekvent att besöka de red light districts som finns på olika håll i världen. Fanns möjligheten att gå iland, gjorde jag det – men inte för att gå på bordell utan för att se mig omkring.

Nej, alla män därute! Vi måste gemensamt få stopp för detta gissel, som går emot allt jämställdhetsarbete. Ska vi någon gång få ett helt jämställt samhälle, då måste prostitutionen och sexköpen upphöra en gång för alla. Och då har vi ett gemensamt ansvar att motarbeta det. Det är något som är så osmakligt att jag egentligen saknar ord för det, något jag inte ens vill ta i med tång.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: