Det har inte varit ett självklart beslut, men nu har jag bestämt mig. Jag kommer byta jobb och det är klart med alla parter att jag tillträder i tjänsten nu i sommar, ett tag efter att min författarutbildning är över. Jag skickat iväg lite sporadiska jobbansökningar sista tiden och hos en av arbetsgivarna blev det napp. Så nu i juni tillträder jag en tjänst hos Securitas. Det exakta datumet är i skrivande stund inte riktigt klart. Men jag har valt att säga upp mig så att jag får ett par veckor ledigt innan jag tillträder den nya tjänsten.
Jag har verkligen kämpat med det faktum att jag jobbat kontorstider de senaste tre åren, men inte riktigt funnit mig tillrätta med de arbetstiderna. Det har varit svårt att hinna något annat än att jobba, äta och sova under arbetsveckorna – och sedan har helgerna gått åt till allt det man inte hunnit eller orkat under veckorna. Jag är fullt medveten om att det är ungefär så tillvaron ser ut för många, men det har inte riktigt passat mig och jag har haft en sjuk längtan efter att gå tillbaka till att arbeta skift i någon form igen.
Nu kommer jag återgå till att arbeta skift med vad det innebär på gott och ont. Visst finns det nackdelar med skift, som att man till exempel åker på att jobba olika storhelger. Men jag tycker det är värt att jobba en och annan storhelg bara jag får jobba skift. Man får ut så mycket mer av sin tid vid skiftarbete än när man jobbar kontorstider. Jag kommer ha en hel del ledig tid, i mycket större utsträckning än som “kontorsråtta”.

Det som fått mig att tveka lite, är att jag kommer ner litegrann i lön i och med den nya tjänsten. Men vet ni vad? Pengar är inte allt! Det är alltid ett givande och tagande i livet och ibland får man göra vissa uppoffringar. Eller prioriteringar, beroende på hur man ser på det hela. Jag skulle inte vara villig att gå ner alltför mycket i lön, men den löneminskning jag nu får är ändå acceptabel. Det är inte så att ekonomin kommer att gå under på grund av min lönesänkning.

Exakt vad jag kommer göra på Securitas kan jag inte diskutera så här i ett öppet forum på internet, eftersom det är en hel del sekretess kring mitt nya arbete. Men jag ser verkligen fram emot att tillträda tjänsten om bara några veckor! Jag tror dessutom att det är nyttigt att röra på sig någon gång ibland och testa nya saker, vidga sina vyer helt enkelt. Sen har jag bytt jobb ganska ofta genom åren och testat en hel del när det kommer till just jobb. Nu börjar jag dock komma upp i den åldern att det känns som att det är dags att “rota sig” lite och frågan är hur många gånger till jag kommer byta jobb i livet. Kanske kommer jag byta tjänst inom Securitas, men så mycket mer än så är det inte säkert att det kommer att bli.

Är det något jag lärt mig genom åren, är hur viktigt det är att ens arbete känns meningsfullt i flera aspekter. Dels är givetvis lönen viktig, även om det inte är allt. Det ska också kännas meningsfullt att gå till arbetet, med tanke på hur stor del av ens vakna tid som man faktiskt tillbringar på jobbet. Sen spelar arbetstiderna en oerhört viktig roll, det är ju trots allt arbetstiderna som möjliggör en meningsfull fritid. Och nu hoppas jag på att kunna få den fritid jag saknat under åren som kontorsarbetare. Att kunna vara ledig mitt i veckan till exempel, slippa uträtta sina ärenden i lördagsrushen eller eftermiddagsrusningen. Jag saknar att lättare kunna boka in en läkartid och att kunna gå på filminspelningar utan att jämka med mina arbetstider. Visst kommer det fortfarande bli pusslande med tider ibland, men inte i samma utsträckning.

Men det känns också konstigt, det brukar det göra när man byter jobb. Det är ett avslut och en nystart på samma gång. Jag lämnar en hemtrygg och invand miljö för att påbörja någonting om jag inte har en aning om hur det kommer att bli. För några veckor gick jag en dryg veckas introduktionsutbildning som Securitas anordnade, så jag har fått en viss inblick i vad det är jag ska göra. Men det är – förstås – fortfarande väldigt nytt och ovant. Och lite nervöst, det kommer vara pirrigt när jag ska göra det första arbetspasset på nya jobbet!

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: