Det tog inte många månader med blågrön röra i Stadshuset, innan man tog beslutet att återigen börja sälja ut allmännyttan. Denna gång är det lägenheter i ytterområden som Rinkeby, Tensta, Bagarmossen, Grimsta och Sätra som kan bli aktuella.
Moderaterna babblar sig alltmer blåa om valfrihet och att göra bostadskarriär, men glömmer som vanligt vissa ganska avgörande parametrar.
För det första är det förhållandevis ganska få personer i dessa områden som har köpkraften att köpa loss sina lägenheter, även om det oftast är frågan om att kan göra en ganska bra affär. 
Ska man sedan prata valfrihet – som ju är ett av Moderaternas stora favorituttryck – så är vi ändå några stycken som aktivt valt att bo i hyresrätt och inte köpa en lägenhet. För min del är det inte en fråga om att jag inte har ekonomin till köpa en lägenhet, utan helt enkelt att jag tycker det är bekvämt med en bostadsrätt. Jag vågar nog hävda att de flesta som har ekonomin och vill ha en bostadsrätt själva gör det valet och inte inväntar en utförsäljning av hyresrätten man bor i.

Ett annat argument man framför, är att man vill minska segregationen. Men vad tror den blågröna röran av politiker i stadshuset händer med de hyresgäster som inte beviljas lån för att köpa loss sin lägenhet? De kommer ju antingen bo kvar och hyra sin lägenhet av den nybildade bostadsrättsföreningen – eller så flyttar de till ett annat område. Och vips har man förmodligen flyttat den påstådda segregationen till ett annat område.

Jag har absolut ingenting emot bostadsrätter som boendeform. Man får gärna jobba för att det byggs fler bostadsrätter. Men att omvandla befintliga hyresrätter till bostadsrätter hjälper möjligen bara dem med hyfsat bra ekonomi. De som inte får lån av olika anledningar hjälps inte, utan får bara svårare att komma in på arbetsmarknaden eftersom hyresrätter som de allra flesta har råd med minskar i antal i takt med utförsäljningen. Och vips har man ökat segregationen ännu mer.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: