Så åtalas Cissi Wallin för förtal efter att under brinnande metoo-kampanj ha hängt ut Fredrik Virtanen med anklagelser om våldtäkt för ett antal år sedan.
Personligen kan jag inte låta bli att vara aningen kluven till det hela. Rent juridiskt är det ju trots allt så, att du inte får hänga ut en person med anklagelser hur som helst. Oavsett sanningshalten i det hela. Den finns det givetvis undantag, om det finns ett visst intresse i att offentliggöra det hela.
Att Virtanen inte är Guds bästa barn har han själv erkänt. Det är fler än Cissi Wallin som vittnat om att han betett sig minst sagt olämpligt i diverse sammanhang. Sen exakt vad som hänt mellan just dessa två, det vet givetvis bara de inblandade. Men det låter väl inte helt osannolikt att något faktiskt inträffat. Det polisen fastställt är att bevisningen inte räckte för åtal, inte att händelsen aldrig inträffat.

Jag har all förståelse för att om man blivit utsatt för ett sexualbrott – i synnerhet av en offentlig person som Virtanen – vill offentliggöra vad som hänt. Framförallt om det hela inte leder till åtal. Problemet ligger ju givetvis i om den anklagade faktiskt är oskyldig, om det faktiskt inte hänt något. Rent generellt kan jag vara lite anti fenomenet att hänga ut personer för saker de inte dömts för. Jag försvarar inte handlingen, utan mer det faktum att det kan ställa till det otroligt mycket för en person som inte är skyldig.
Det man inte heller får glömma är att de allra flesta människor, såväl dömda brottslingar, potentiella svin som övrigt folk, även har anhöriga som ett eller annat sätt också drabbas av obehag av att personen ifråga hängs ut för saker. Oavsett om personen är skyldig eller ej. Och dessa personer är om några är ju trots allt helt oskyldiga – åtminstone till vad en eventuell gärningsman hängs ut för.

Dit jag väl egentligen vill komma är att det trots allt inte är helt oproblematiskt att hänga ut någon, även om denna till och med skulle vara dömd i domstol. Någonstans bygger ju trots allt det svenska rättsväsendet på man är oskyldig tills motsatsen kan bevisas – liksom att du sonat ditt brott när du suttit av ditt straff. Samtidigt som det – precis som lagen säger – kan finnas undantag i förtalslagstiftningen, då det kan finnas ett intresse i att offentliggöra att någon gjort något fel eller rentav brottsligt. Och givetvis hyser jag förståelse för någon som utsatts för något, men där gärningsmannen går fri, att man då gärna vill “hänga ut” personen för att om möjligt få någon form av upprättelse.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d