Polisen går ut och varnar för en kommande tafsardag, där användare via Tiktok uppmanas man att en specifik dag – närmare bestämt den 15/4 – tafsa på någon, filma övergreppet och sedan sprida filmklippet via sociala medier. Uppmaningen har framförallt spridits i form av en så kallad “challenge” i just Tiktok. Jag kan inte låta bli att förfasas över den här typen av tilltag. Tyvärr är jag dock egentligen inte särskilt förvånad. Att (många) män och killar tar sig friheter de inte ska ta sig är mer eller mindre vardag. Att övergrepp ofta sprids i sociala medier har även det blivit vardag. Och många internetforum – som till exempel Flashback – hyllas personer som till exempel Göran Lambertz efter att ha varit föremål för brottsutredningar rörande exempelvis våldtäkt. Sexuella övergrepp normaliseras på ett sätt som inte borda vara acceptabelt i ett civiliserat samhälle.

Så att en “challenge” sprids på Tiktok att folk ska tafsa och sedan sprida filmer på det man gjort är tyvärr inget som är särskilt förvånande. Men här är det så otroligt viktigt att vuxenvärlden markerar vad som är okej och inte. Och märker man att andra vuxna hakar på den här typen av sjuka utmaningar, måste andra vuxna även då reagera. Just sådant här sänder ut signaler som jag tror ytterst få egentligen vill stå för. Att först begå ett övergrepp, som sedan filmas och sprids via internet sänder givetvis inga andra signaler än att det skulle vara okej att tafsa.
Jag undrar vilken typ av människor som vill sprida bildbevis på att man faktiskt begår ett övergrepp? Vill man verkligen på fullaste allvar figurera i ett sådant sammanhang? Vill man att ens mamma, syster, dotter – eller för den delen en potentiell arbetsgivare – ska se sådant? Hur tror man att man ska kunna se någon i ögonen efter att man gjort sig skyldig till något sådant?

Jag kan villigt erkänna att jag till en början tvekade kring att skriva just detta inlägg. För all rapportering kring en sådan här grej, gör också att det sprids till just de personer som faktiskt kan tänka sig att vara med i en sådan “challenge”, det vill säga potentiella förövare. Jag googlade till och med på ordet tafsardag och konstaterade att jag fick ett otal träffar på olika medier som rapporterade om just fenomenet.
Men någonstans måste det ske en markering mot fenomen av den här typen. Och jag hoppas innerligt att alla föräldrar därute tar ett allvarligt samtal med sina barn och klargör att sådant här inte är okej. Sätt ner foten och tala om var gränsen går!!

Relaterade artiklar

Göteborgs-Posten 1
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: