Nu har jag själv börjat märka av en ny form av bedrägeriförsök på nätet. Det kanske inte är ett nytt fenomen – vad vet jag? – utan något som förekommit en tid utan att jag drabbats.
Den här gången är det personer som säger sig vara företrädare för företag som vill köpa sponsrade blogginlägg. Man utlovar bra priser med mera, men i slutändan blir det inte så mycket av det hela.
Oftast låter det bra till en början, men när man väl börjar fråga så får man undanglidande svar – och oftast på en svenska som är liiiite för dålig för att ens vara skrivet av någon som inte har svenska som modersmål. Det är bara små nyansskillnader i språket, men läser man noga, inser man att det förmodligen är någon form av automatisk översättning.

Nu senast blev jag kontaktad av en kvinna (?) som presenterade sig som Lily Sheridan och som påstod sig företräda ett företag vid namn Max Exposure. Lily säger sig jobba med sökmotoroptimering och vill köpa ett sponsrat inlägg rörande en jämförelsesajt för nätkasinon. 
Det krävdes inte många sökningar på Google för att hitta en mycket amatörmässigt uppbyggd hemsida tillhörande Max Exposure. Lite längre ner i listan av sökresultaten på Google hittar man även det påstådda företagets Facebooksida – som inte uppdaterats sedan mars 2014. Bara där börjar varningsklockorna ringa hos mig. Söker man sedan vidare, hittar man ett antal bloggare som blivit tillfrågade om samarbeten med Max Exposure, men som aldrig fått betalt.
Eftersom jag misstänkte att hon inte var svenskspråkig egentligen, utan jobbade med Googla translate eller liknande verktyg, körde jag slutligen en rövare och besvarade ett av hennes mejl på tyska istället för svenska. Hon reagerade inte ens på detta, utan besvarade bara mitt mejl som om ingenting hade hänt. Och hej vilt är hennes mejl ömsom på svenska ömsom på engelska.

Det lustiga i det hela är att trots att jag ställt frågan i flera mejl till Lily, vill hon inte svara på vilken sida det är som ska marknadsföras.
Jag brukar ha vissa försiktighetsåtgärder när jag säljer blogginlägg (det händer trots allt ibland), bland annat vill jag vet vilken sida jag ska marknadsföra redan tidigt i “förhandlingarna” liksom att jag vill få faktureringsuppgifter innan jag påbörjar arbetet med blogginlägget. Men när jag bad om faktureringsuppgifter – då slutade plötsligt mejlen från Lily droppa in i min inkorg.

Så en liten uppmaning till andra bloggare är att vara vaksamma när vi får förfrågningar om sponsrade blogginlägg. Tumregel nummer ett är – som i så många andra sammanhang – att om förfrågan är för bra för att vara sann, då är det förmodligen så också. Men var frågvisa och aningen försiktiga! 😊

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d