Jag handlar ganska mycket via internet, i princip allt beställer jag numera via olika internetbutiker. Det enda jag oftast inte handlar på internet är receptbelagda mediciner – detta då jag ändå måste bege mig till ett postombud för att hämta paketet och det blir varken billigare eller enklare än att gå till ett fysiskt apotek. Men annars handlar jag mat, snus, böcker, skivor, kläder – you name it – via internet och får det levererat hem till dörren. Dessutom oftast billigare än i en fysisk butik.
Men är det något som ofta slagit mig, är hur enkelt det faktiskt är att beställa något i någon annans namn om känner för det. Det är långt från särskilt ofta som man ombeds legitimera sig via till exempel Bank-ID när man gör en beställning. Oavsett om man betalar direkt vid beställningen eller handlar på faktura. Med andra ord har det varit ganska lätt att handla i någon annans namn om man så önskar.

Men de senaste månaderna har jag märkt av att man numera allt som oftast blir ombedd att legitimera sig när man handlar i olika internetbutiker – oavsett hur man väljer att betala för sig. Är jag inte helt felinformerad, är det en regeländring för något tag sedan som gjort att svenska internetbutiker ska be sina kunder om just detta. Och hur bra är inte detta? Det tar inte många sekunder extra att legitimera sig med Bank-ID när man ska köpa något, samtidigt som riskerna måste minska rejält för olika typer av bedrägerier.
Själv har jag än så länge inte drabbats av några bedrägerier som tur är, men jag har slagits av hur lätt det måste vara att faktiskt beställa saker i någon annans namn om nu vill det. Något som kan ställa till det ganska rejält för den som drabbas. Jag legitimerar mig mer än gärna när jag handlar om jag vet med mig att det gör näthandeln säkrare för oss konsumenter. Och så är det som sagt nu på de flesta nätbutiker jag själv anlitar i alla fall.
Sen finns det säkert en och annan som tycker detta är för omständligt och bökigt, men så är det ju alltid vid förändringar; det finns alltid vissa som ska opponera sig i tid och otid. Men detta är nog en utveckling man får vänja sig vid för att göra internet till en säker plats att vistas och handla på. Internetshoppingen är garanterat här för att stanna, så det är bara att vänja sig.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

  1. Ja enormt stor skillnad måste det bli och håller med dig. Jag har heller inte utsatts för bedrägeri, men min sambo har. Han har nu låst sitt gamla kort och fått ett nytt. Dock medföljde det ju massa bestyr just för att innan han fick det så kunde inte autogiro och sådant dras, men nu så är allting i ordning igen =D

Kommentera

%d bloggare gillar detta: