För några månader sedan skrev jag ett inlägg där jag varnade om Ytterbyfilm och den person som säger ligga bakom detta företag. Han kallar sig Ronald och har även påstått sig ligga bakom ett fiktivt företag som kallats Björkåsfilm. Han kontaktade mig via min hemsida med en förfrågan om att vara med som skådespelare vid en filminspelning. Jag anade lite oråd och krävde i förväg att få se manus liksom att kontrakt skulle skrivas. Vilket också skedde.
Men varken jag eller någon annan i filmteamet har efter inspelningen fått betalt. Vad gäller mig, är skulden överlämnad till Kronofogdemyndigheten och har nu vuxit till i runda slängar 16 000 kronor med räntor och avgift. Ronald har gjort allt i sin makt för att slippa betala, men ändå kunna visa filmen. Han har till och med gått så långt att han hotat några av skådespelarna till livet när de krävt att få betalt.

För en tid sedan kom ett beslut från Kronofogdemyndigheten med ett beslut om att utmäta Ronalds (ganska låga) inkomst för att få in pengar till de skulder han samlat på sig. För en stund tändes ett lite ljus av hopp om att jag slutligen skulle få betalt för mitt arbete vid filminspelningen i Göteborg. Men detta var något Ronald likt en rättshaverist inte gick med på, utan överklagade. Och han fick – mot alla odds, enligt mig – rätt. Hans inkomst kommer inte att utmätas och jag får snällt fortsätta att vänta på att kanske få betalt någon gång i framtiden.

Jag vill i alla fall varna alla som är aktiva inom filmbranschen för denna Ronald och att vara försiktiga när ni får förfrågningar om nya uppdrag. Personligen har jag varit naiv nog att tro att bedragare är relativt ovanligt inom filmindustrin. Åtminstone så länge man håller sig borta från porrfilm och andra mer smutsiga delar filmbranschen. Men uppenbarligen är det så, att även om du kräver att kontrakt skrivs, det finns ett manus och allt i övrigt verkar vara helt i sin ordning, så kan du fortfarande stå där utan ersättning i slutändan.
Mitt tips är rätt väldigt enkelt! Får du dåliga vibbar, dra dig ur det hela omgående!! Detta gäller även om kontrakt skrivs, för inte ens det är i slutändan en garanti för att du faktiskt får betalt. Internet och Google är dessa sammanhang gyllene verktyg för att kunna skapa sig en uppfattning om en potentiell uppdragsgivare. Jag googlade Ytterbyfilm och hittade inga som helst uppgifter om att företaget existerade. Med facit hand skulle jag dragit öronen åt mig och inte deltagit vid filminspelningen. Jag gick med på det eftersom kontrakt skrevs, men det har i slutändan visat sig att inte ens ett kontrakt är en garant för alla parter fullföljer vad man kommit överens om.

Jag vill även tillägga att Ronald inte bara påstått sig företräda ett företag som heter Ytterbyfilm. Även företagsnamnet Björkåsfilm förekommer när man googlar på Ronalds fullständiga namn (för att inte riskera att åka dit för förtal, väljer jag att i detta inlägg inte gå ut med hans fullständiga namn). Inget av dessa företag har någon hemsida eller finns med på sidor som exempelvis Allabolag.
Så en gedigen bakgrundskontroll är alltså viktig, framförallt om man anar ugglor i mossen när man får en förfrågan. Och vid minsta misstanke om att något inte stämmer; acceptera inte uppdraget. Oavsett om det är Ronald eller någon annan som kontaktat er. Själv har jag blivit extremt försiktig efter denna upplevelse.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d