Jag har för vana att fakturera för mina uppdrag som statist genom min enskilda firma. Eftersom jag har flera uppdrag per månad, brukar det ge en lättare överblick över vilka uppdrag jag fått betalt för eller ej. Sen är det min erfarenhet att man ofta får betalt lite snabbare om man fakturerar än om man får arvodet utbetalt som lön. Många gånger får man vänta uppåt ett par månader på att få sin lön, medan det bara tar någon månad om man fakturerar.
Sen händer det också ibland att det blir fel när lönen betalas ut och det blir lättare att få en överblick över att man får rätt arvode i rätt tid om man istället skickar en faktura. Så jag har sedan länge frångått att få betalt via lönekontot, just för att det ger en bättre överblick helt enkelt.

Oftast är det inga bekymmer att fakturera, det ska sägas. Oftast får jag betalt i tid och korrekt summa. Men jag är ändå förvånad över hur passa ofta jag behöver skicka ut påminnelsefakturor. Det är något jag får göra lite då och då när kunden inte betalar fakturan på utsatt tid. Jag brukar låta det gå någon dryg vecka efter förfallodatum innan jag skickar ut en påminnelse och det händer trots allt då och då. Anledningen till att fakturan inte betalats vet jag givetvis inte, det kan vara alltifrån att fakturan inte kommit fram med posten till rent slarv. Vissa företag vet jag av erfarenhet att man får påminna regelbundet, andra betalar alltid i god tid, till och med innan förfallodatum.
Efter att ha läst på lite kring vad som gäller, brukar jag ta ut lagmässig påminnelseavgift och dröjsmålsränta när en faktura inte betalas i tid. Och det är ganska mycket man kan ta ut från ett företag som inte betalar sin faktura i tid. Med påminnelsefakturan brukar jag skicka ett följebrev och meddela att ärendet överlämnas till Kronofogdemyndigheten om den inte betalas i tid. Och det brukar oftast sätta fart på den som inte betalat för sig. Inget företag vill ju hamna hos Kronofogden, det är något som kan ställa till det ganska mycket i framtiden.

Sen händer det ibland att kunden hör av sig efter att påminnelse skickats ut och säger att man inte betalat eftersom grundfakturan varit felaktig. Och det är en sak jag har lite svårt att förstå om jag ska vara helt ärlig. Varför säger man inte till på en gång om man får en faktura som inte stämmer? Det besparar nåde mig och kunden väldigt mycket tid och administration om man säger till på en gång istället för att vänta tills en påminnelse kommer. Men det är något som händer förvånansvärt ofta, vilket känns ganska förvånande. Får jag en faktura – oavsett om det är privat eller genom min firma – som jag inte tycker stämmer, då hör jag av mig till avsändaren direkt istället för att vänta tills jag får en påminnelse.

Så även om det flesta fakturor betalas i tid, är jag ändå förvånad över hur ofta det sker att man får skicka ut påminnelser. Själv är jag väldigt noga med att betala mina fakturor senast på förfallodatumet. Det är liksom en hederssak på sitt vis att faktiskt göra rätt för sig och se till att fakturorna betalas i tid. Och framförallt blir det ju billigare i längden att faktiskt betala i tid. Sen det är inget smidigt sätt att påtala att en faktura är felaktig genom att låta bli att betala den. Om en kund kontaktar mig och påtalar att en faktura på något sätt är felaktig, är det förstås inga konstigheter att ändra den. Missförstånd kan uppstå, det är inget konstigt i det och jag är inte främmande för att göra om och göra rätt om något blir fel.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: