Sverigedemokraterna gör allt för att försöka tvätta bort rasiststämplen och sitt minst sagt bruna förflutna. Men man lyckas inte särskilt bra, inte om du frågar mig i alla fall. Eller så har man bara extremt mycket otur i det politiska arbetet. Jag vet inte. Det är länge sedan Åkesson införde nolltoleransen mot rasism inom partiet, så den ställningen kan ju egentligen inte vara särskilt ny för någon medlem. Men lik förbaskat fortsätter företrädare för partiet att göra bort sig. Om och om igen. Antingen är ledningen väldigt otydlig i sitt ledarskap, eller så är man extremt otursförföljda när så många rasister drar sig till just detta parti. Senast är det Nenne Dosic som är ledamot i valberedningen för SD i Varberg som kommenterade en intervju med en fotbollsspelare från Elfenbenskusten – genom att jämföra honom med avföring. Det gjorde han i ett mejl till journalisten bakom artikeln: ”Han påminner om det som jag bajsade ut i morse när jag satt på toaletten”. (Källa: Expressen)

Dosic har i alla fall stake nog att stå för det han säger och vägrar att göra någon som helst form av pudel när Expressen kontaktar honom för en kommentar på det han skrivit. Ingen kan få mig att tro något annat än att detta är ett rasistiskt parti som gör skillnad på folk utifrån hudfärg. Hur mycket man än putsar på fasaden, kan man inte lura mig. Det går helt enkelt inte.
Det är alltså detta parti som flera av Allianspartierna vill föra samtal med, som man vill bjuda in i värmen i samband med nästa val. Man ser alltså inga som helst problem att samarbeta med ett parti som så öppet visar sitt rasistiska jag gång efter gång. Det är just så här som rasism normaliseras, som rasism tillåts bli en del av vårat samhälle. Jag hoppas verkligen att alla med rösträtt har detta i beaktande när man lägger sin röst i valet 2022. Även om du inte röstar på SD, kan en röst på något av Allianspartierna indirekt ge ett rasistiskt parti med rötter i nazismen inflytande i den svenska politiken. Hur många gånger ska ledande sverigedemokrater behöva göra sig till offentligt åtlöje innan det står klart för alla vad det här är för typ av parti? När ska det sjunka in att SD faktiskt är en fara för den svenska demokratin?

Må så vara att Dosic nu valt att lämna partiet, men skadan är redan skedd. Hur har någon med så unkna åsikter överhuvudtaget kunnat få ett förtroendeuppdrag om SD har en nolltolerans mot rasism? Personligen tror jag inte att Dosics åsikter varit någon hemlighet för partiledningen. Man har bara hoppats på att det inte ska komma ut, så enkelt är det. Och att det sedan är ganska puckat att alls skicka ett sådant mejl till en journalist, det kan nog vi normalbegåvade vara ganska överens om. Vad trodde han liksom? Att det inte skulle komma fram?

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3
Dagens Nyheter 1
Expressen 1
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: