På sistone har jag blivit en riktig kaffetunna, jag har börjat dricka omåttliga mängder med kaffe varje dag. Det är morgonkaffe, följt av förmiddagskaffe, kaffe efter lunch, trekaffe och sedan kaffe på maten efter middagen. Fyra till fem koppar per dag mot två till tre koppar tidigare. Kanske helt fel tid att börja hiva i sig stora mängder kaffe, med tanke på priserna. Drygt 70 kronor får man idag betala för ett paket av den kaffesort vi normalt dricker, det vill säga en smärre förmögenhet i långa loppet. Jag vågar inte tänka på vad vi varje månad köper kaffe för.
Men någon last ska man väl ha, när man i övrigt håller sig ifrån väldigt många andra saker som skänker nöje i tillvaron. Jag dricker för tillfället ingen alkohol, jag låter bli sötsaker, snabbmat och restaurangmat – det vill säga, tillvaron är ganska tråkig just nu. Så kanske är det därför kaffesuget vuxit sig så stort under de gångna veckorna.
Tidigare har jag inte kunnat dricka kaffe på kvällarna, då har det varit tji att sova sedan. Men plötsligt är det inga som helst problem att dricka kaffe på kvällstid. Plötsligt kan jag dricka starkt kaffe vid åtta, nio på kvällen och sedan gå och sova – inga som helst problem! Kroppen är ibland ett mysterium, det går att gå från att vara väldigt känslig för kaffe på kvällarna till att plötsligt kunna göra det utan några som helst konstigheter.

Hade jag för några månader sedan hinkat i mig dessa mängder med kaffe, hade jag varit aningen darrig på handen framåt kvällen. Men nu går det otroligt bra, jag blir till och med otroligt kaffesugen med bara några få timmars mellanrum. Och jag har tagit med mig kaffesuget även nu, efter semestern. Och tiden har jag ju, det ska jag inte neka till. Tiden till att brygga omåttliga mängder med kaffe varje dag för att inte få vedervärdig huvudvärk – vilket är en vanlig kaffeabstinens. Och tiden till att sedan dricka allt kaffe förstås, jag är hemma en stor del av dagarna och har verkligen tiden att fika så det står härliga till.
Det jag möjligen kan sakna, är att jag någon gång ibland skulle vilja ha lite fikabröd till kaffet. Jag kan sakna att gå förbi det lokala bageriet för att köpa bullar till trekaffet, jag kan sakna att åtminstone få ta en kaka till kaffet ibland. Åtminstone på helgerna. Men just nu står jag över alla sötsaker och får hålla mig till enbart kaffe, oavsett veckodag och tid på dagen.

Jag har i alla fall tänkt att jag inte ska vara fullt lika hård mot mig själv när det gäller min diet framöver. Det är alltför mycket roligt inplanerat framöver för att jag ska vilja hålla mig ifrån sötsaker, god mat och dryck. Till viss del kommer jag nog att återgå till att under veckorna vara väldigt återhållsam, men under helgerna kunna synda lite, litegrann i alla fall. Jag kommer fortsätta tänka på vad jag äter och dricker och det kommer inte alls bli samma leverne som innan jag påbörjade min diet. Men någon gång här och där kommer jag att unna mig saker. Det skulle vara tråkigt med fyra dagar i Göteborg utan att kunna gå ut och äta, ta åtminstone någon enstaka drink och inte ta några sötsaker överhuvudtaget. Det skulle vara tråkigt att åka på kryssning nästa helg utan att kunna smaka av smörgåsbordet, ta en öl till maten eller ta lite efterrätt.
Men däremellan ska jag fortsätta vara lika hård som tidigare. Jag behöver fortfarande gå ner i vikt, jag behöver fortfarande få bort åtskilliga kilon kring midjemåttet. Så jag kan inte lägga dieten åt sidan helt och hållet, det går liksom inte. Men jag kanske ska låta det gå lite långsammare framöver, jag kanske inte nödvändigtvis behöver ner ett drygt kilo i veckan hela tiden. Någon gång ibland måste jag kunna unna mig saker också, så enkelt är det.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: