Det är verkligen svårt att inte bli beklämd när man följer nyhetsrapporteringen från Ukraina. Det är så mycket ondska, lidande och tragik som kommer i krigets spår och det är svårt att ta in allt elände som kommer med nyhetsrapporteringen. Sen blir det extra läskigt och tragiskt när kriget kommer så nära, Ukraina ligger verkligen inte långt bort från Sverige. Det som gör det hela extra läskigt är Putins nyckfullhet, storhetsvansinne och konspirationsteorier. Vad blir nästa steg efter Ukraina? Kommer han ge sig på fler länder, inklusive Sverige? Kan han få för sig att annektera Gotland eller andra delar av Sverige? Det är verkligen läskigt med en galenpanna som Putin på en sådan mäktig position. Inte minst när Ryssland är en kärnvapenmakt och kan ställa till det rejält genom att trycka på “fel” knappar.
Personligen tror jag inte vi varit så nära ett fullskaligt världskrig sedan 40-talet som vi är just nu. Putin har fått i princip hela världen emot sig genom invasionen av Ukraina och skulle han få för sig att gå in i fler länder militärt, kan man bara fantisera om vad som kommer att hända. Det är inte många gånger jag varit så oroad över säkerhetsläget i världen som jag är just nu, det känns verkligen som att vad som helst kan hända. Putin kan mycket väl få för sig att gå in i fler länder med tanke på de konspirationsteorier han ständigt förmedlar – och går han i ett Nato-land, då kan verkligen precis vad som helst hända. Då får han ett land som USA emot sig även militärt, vilket i förlängningen skulle kunna leda till ett fullskaligt världskrig.

Jag är i normalfallet emot ett Natomedlemskap, men just nu vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Sedan invasionen av Ukraina har jag så smått börja vackla lite. Sverige har flera militära överenskommelser med andra länder, men egentligen ingen som garanterar militärt understöd om något händer. Och det är väl just det som får mig att vackla lite i dessa oroliga tider. Vad händer om Ryssland faktiskt får för sig att invadera Sverige? I dagsläget finns ingenting som garanterar att vi i det läget får hjälp från andra länder. Vid en eventuella invasion riskerar vi att stå helt ensamma, eventuellt mot ett land som militärt är oss överlägset.
I grunden kan jag tycka att det är bra att vi håller oss neutrala och vi ska vara stolta över att inte ha varit i krig sedan 1814. Av den anledningen är jag emot ett Natomedlemskap, som kan innebära att vi förväntas skicka soldater kors och tvärs över världen till olika krigshärdar. Nato är dessutom en kärnvapenpaket, vilket gör ett medlemskap extra läskigt och farligt.
Men med de osäkra tider vi nu befinner oss i, har jag börjat känna mig rätt kluven. Det finns trots allt saker som också talar för ett medlemskap, det går inte att komma ifrån. Inte minst om vi får en krigsgalen Putin på halsen kan det vara bra att få uppbackning från en organisation som Nato, det tänker jag faktiskt inte neka till.
Vad är er inställning till ett Natomedlemskap? Vad talar för och emot?

När kriget kommer så nära, som det nu gjort i och med Ukraina, känns det hela extra skrämmande och läskigt. Man inser verkligen hur bra vi har det i trygga Sverige, som inte varit i krig på över 100 år. Men man inser också vilken skör tråd vår trygghet faktiskt hänger på, det behövs inte mer än en galenpanna som Putin på en maktposition för att ställa allt på ända. Det skulle minst lika gärna kunna vara Sverige han fått för sig att gå in i.
Jag är nog inte ensam om att känna en enorm hopplöshet när man ser nyhetsrapporteringen från Ukraina och all misär som kriget för med sig. Man vill så gärna göra något för att hjälpa de människor som just nu befinner sig på flykt i och utanför sitt land. Själv har jag skänkt lite pengar till olika hjälporganisationer och hoppas att pengarna faktiskt kommer till nytta någonstans, att det kan hjälpa någon i andra ändan av hjälpkedjan.
Men det känns ganska futtigt, det lilla jag som sjukskriven har råd att ge. Jag har nu läst mig till att man kostnadsfritt kan skicka paket med nödhjälp till Ukraina, paketet får maximalt vara lika stort som en vanligt flyttkartong. Fullständig information finns på PostNords hemsida. Här tänker jag att man faktiskt kan göra något, som kanske känns futtigt men som faktiskt hjälper någon i slutändan. Så min utmaning till er som följer min blogg är: hur många av er kan tänka er att fylla en kartong med förnödenheter och skicka till behövande i Ukraina? Jag kommer göra det och uppdaterar på bloggen när kartongen är fylld med saker, hur många av er andra är beredda att göra samma sak? Är du beredd att offra några hundralappar och få iväg förnödenheter till någon som verkligen behöver det? Jag hoppas verkligen att så många som möjligt hoppar på denna utmaning! 😊

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: