Det är inte alltid saker och ting blir som man har tänkt sig. När jag gick av mitt nattpass i morse, trodde jag att jag fick på julledighet och såg fram emot några härliga, lugna dagar med julfirande. Jul kommer det fortfarande att bli, men i natt har jag blivit inkallad att jobba övertid ett helt pass. Jag hade givetvis kunnat sagt nej, men det är på tog för bra pengar för att tacka nej om man faktiskt inte har något speciellt för sig. I och med att vi har tolvtimmarspass, blir det några timmar med övertid om man jobbar extra och det ger en ganska bra summa pengar på nästkommande lön.
Så jag brukar faktiskt för det allra mesta tacka ja när jag erbjuds att jobba extra, just för pengarnas skull. Julledigheten får helt enkelt vänta ett dygn till, det är inte hela världen. Desto gladare kommer jag att vara när lönen kommer i januari och jag får en helt okej lön. Jag har nämligen ytterligare ett övertidspass denna månad, så jag ska ha betalt för totalt 25 övertidstimmar kommande månad.
Detta är nästa fördel med att jobba skift, att man har goda möjligheter till övertid när folk vabbar, är sjuka eller behöver vara lediga. Sådant får man sällan när man jobbar kontorstider, det kan möjligen bli lite strötimmar här och där – men sällan mer än så. Vi har ju resurser och “springvikarier” som ska kunna hoppa in där det behövs, men det är inte alltid det räcker till. Så emellanåt får vi ordinarie personal rycka in och täcka upp luckor när de uppstår.

Det mesta är dock klart inför julen och jag kände att det inte gjorde så mycket att jobba extra en natt. Det mesta hinner vi få klart ändå innan julafton, det fixar vi sedan jag kommit upp mitt på dagen imorgon. Sen dyker de första gästerna upp under fredagseftermiddagen och ska sova här natten till julafton. Och det är rätt skönt, för då är vi flera som kan hjälpas åt med de absolut sista förberedelserna. Som att griljera skinkan, göra Janssons frestelse, sillsallad och annat som inte kunnat göras tidigare än just den 23:e. Julmaten ska ju vara så färsk som möjligt på julafton, så det mesta får handlas och förberedas precis dagarna innan julafton.
Traditionsenligt kommer julmaten att smakas under fredagskvällen, det är en liten tradition vi har i familjen att julmaten provsmakas kvällen före julafton. När jag växte upp kläddes även granen kvällen innan julafton, men det är en tradition jag frångått som vuxen. Numera plockas granen in någon vecka innan jul, just för att man ska kunna få njuta av grandoften och mysfaktorn så länge som möjligt.

Julplanerna har dock inte förändrats än, utan julen verkar bli som man förväntar sig även i år. Det är trots allt en av få dagar under året som man i princip alltid vet hur den blir. Och det känns skönt, jag hoppas nu bara att ingenting oförutsett inträffar som sätter några käppar i julen. Att någon blir sjuk eller liknande. Det vore så otroligt snopet om någon av oss vaknar med magsjuka på julaftons morgon eller något annat dumt. Men jag ska inte måla fan på väggen, utan jag utgår ifrån att håller sig friska och kommer till julfirandet helskinnade.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: