2018 är så gott som över och snart tar ett nytt år vid. Det har blivit året då jag startade eget företag och på allvar börjat ägna mig åt film och försök att skriva lite mer. Jag har börjat en fotokurs under hösten och ovanpå det fått fast anställning efter att ha gått på vikariat och provanställningar i ganska exakt två år. Till det kommer förstås ett rejält lönelyft efter att genom åren haft en rad låglöneyrken. Jag kan numera skryta med att faktiskt ligga strax över medelinkomsten i Sverige.

Det är på många sätt ganska eggande när man summerar och samtidigt kan blicka framåt i tiden. Det är nog rätt nyttigt att göra någon gång ibland – och jag brukar försöka göra det några gånger per år. Var befann jag mig i livet för ett år sedan och var tror jag att jag befinner mig om ett år?
Sedan jag tillfrisknade efter min tumör för lite drygt tre år sedan har jag alltmer reflekterat över vad jag lägger min energi på, vad som faktiskt känns viktigt. När vi lägger så mycket tid och energi som vi faktiskt gör på att arbeta, känns det som alltmer viktigt att jobbet i sig känns meningsfullt. Även åldern spelar givetvis in i att man tänker mer kring livet och döden. Med åren har jag alltmer börjat inse hur kort livet faktiskt är och hur viktigt det är att inte skjuta saker på framtiden i onödan. Både då livet kan vända, ändras eller till och med ta slut väldigt fort – men också för att livet är otroligt kort som det är, även om inte blir sjuk eller något annat oförutsett inträffar.

Men samtidigt blir ju nyår något av en överskattad högtid i sammanhanget. Just dessa återblickar, att försöka komma till omstart i livet borde vi ägna oss lite oftare åt än bara i slutet av december.
Under mina år som skiftarbetade brukade jag oftast välja att jobba nyårshelgen. Många gånger för att liksom stod mellan jul- och nyårshelgen, det är sällan man får båda storhelgerna lediga som skiftarbetare. Men också för att jag aldrig firat nyårs särskilt mycket och tyckt att det är rätt lättförtjänta extrapengar i storhelgstillägg att spendera helgen på jobbet.
Jag och min sambo har byggt upp en egen liten nyårstradition, utan stordådigt firande. Inför nyårsafton går vi på Söderhallarna och köper lite delikatesser till nyårsmiddagen. Innan middagen klär vi upp oss, äter gott och efter maten sätter vi oss i soffan och ser någon bra film fram till 12-slaget. Strax innan midnatt slår vi över till SVT och ser tolvslaget från Skansen. Sen är det oftast dags för sängen när champagnen är urdrucken. Lite extraordinärt fredagsmys helt enkelt… 😁

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d