Sommaren har kommit på allvar, åtminstone till Stockholm. Vi har haft temperaturer på uppåt 30 grader somliga dagar och det torrt som fnöske ute enligt meteorologerna. Vi har inte haft regn på över en månad så man behöver inte vara meteorolog för att förstå att det blir väldigt torrt. Det pratas om ytterligare en sommar likt den 2018 med högra temperaturer och svår torka. Jag har inte så mycket emot värme, men det behöver inte vara något extremt. Jag minns hur jobbig sommaren 2018 var, med temperaturer över 30 grader om dagarna. Det var skogsbränder som var svårsläckta, det var solkurvor som gjorde att tågen inte kunde gå som planerat och skördar som slog fel till följd av torkan. Och det är klart att man inte vill ha några naturkatastrofer eller andra problem som en följd av vädret.
Det är i alla fall skönt att sommaren kommit med allt vad det innebär. Jag är långledig just nu och kan njuta av den varma och härliga årstiden. Det passar mig perfekt med långledigheter nu under sommaren, så att man kan njuta av det härliga vädret. Jag längtar ut till stugan dock, det känns lite konstigt att inte vara där när sommaren nu kommit – något som jag brukar vara när sommaren kommer. I år blir det inte lika mycket sommarstuga som det brukar vara under sommaren av olika anledningar. Det går dock att fira sommar även i stan, hur ovant det än må kännas. Jag har hyrt en bil för att bli lite rörligare och ska passa på att njuta lite av sommarstockholm de närmsta dagarna när jag ändå är ledig.

Några filminspelningar är även inplanerade och förhoppningsvis blir det fler. Ofta får man inspelningar med ganska kort varsel, så jag vet att kan bli inspelningar inplanerade nästintill med något dygns varsel. Jag har fått flertalet förfrågningar om provfilmningar inför olika inspelningar, men de allra flesta har jag ratat och valt att inte genomföra. Jag skulle kunna lägga hur mycket tid som helst på provfilmningar, men det är sådan konkurrens om rollerna att man ytterst sällan får något av det man provfilmar för. Åtminstone är det min erfarenhet. Så jag väljer att inte lägga tid på provfilmningar utan går på de filminspelningar där ingen provfilmning krävs.
Någon enstaka gång kan jag gå på en provfilmning, men det hör till ovanligheterna. Så jag stänger inte helt den dörren, men hade oddsen varit bättre för att få rollen man provfilmar för, hade jag hållit dörren på vid gavel. Numera står den mestadels lite på glänt. Det kan mycket väl hända att jag går miste om många inspelningar genom att i princip inte göra några provfilmningar, men det är priset jag får betala.
Sen ska man ha med i beräkningarna att många provfilmningar är så omständliga att genomföra, man ska i princip ha en liten studio hemma för att kunna spela in dem. Det ska ofta vara 3-5 varianter på scenerna, man ska improvisera åt höger och vänster och ha med diverse rekvisita på olika sätt. Så nej, jag lägger inte ner energi på omständliga saker som oftast inte leder någonstans.
Men jag får inspelningar ändå och har somliga veckor svårt att hinna med alla bokningar. Vissa veckor får jag tacka nej till inspelningar eftersom de krockar med varandra. Jag tycker det är roligt när telefonen i princip går varm och man får pussla lite för att hinna med.

Det är ovanligt att man ser fram emot hösten, men just nu känns det som att jag har mycket att se fram emot till hösten. I september byter jag jobb, vilket känns oerhört utmanande och spännande. Jag har ännu inte fått något schema, mer än att jag vet att anställningen börjar med några månaders internutbildning. Eventuellt kommer en del av utbildningen förläggas i Göteborg och det känns kul att i så fall komma iväg lite. Till skillnad från många andra, har jag inget emot att resa i tjänsten. Visserligen hinner man inte se särskilt mycket av platsen man är på, men det sätter någon form av krydda i tillvaron att kunna resa lite i jobbet. Under min förra period inom Trafikverket, reste jag ganska mycket i tjänsten och hade egentligen ingenting emot det. Sedan är det förstås skillnad om man reser väldigt mycket och i princip är på resande fot hela tiden – det skulle kanske inte vara lika roligt. Men när man reser någon gång här och där, då är det något helt annat.
Sedan börjar jag plugga igen vid sidan av jobbet och ska fortsätta med mina studier i ryska, något jag ser fram emot oerhört mycket. Förra kursen var ganska mycket repetition från mina språkstudier på gymnasiet, men jag misstänker att det blir lite mer utmanande till hösten. Då kommer det bli tuffare att hänga med och mer pluggande för att förstå vad som sägs på föreläsningarna. Hittills har undervisningen skett på svenska, men det går knappast att utesluta att alltmer av undervisningen kommer ske på ryska ju högre man kommer i nivå.
Parallellt med studierna i ryska ska jag även plugga rysk kultur- och idéhistoria på tio högskolepoäng, något som känns oerhört spännande och intressant. Om jag kommer in vill säga, för det vet jag fortfarande inte utan jag får svar nu under sommaren – precis som alla andra som sökt till universitet och högskola till hösten.
Ja, det kommer bli tufft att både påbörja nytt jobb och samtidigt plugga två kurser på högskola. Men jag hoppas att jag ska få det hela att gå ihop. Det kommer bli en hel del pusslande, det kommer bli sena kvällar och mycket pluggande. Men jag tänker att det absolut värsta som kan hända är att jag får hoppa av någon av kurserna för att få ihop vardagen.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: