Det är när man skaffar ny dator, som man märker vilken vanemänniska man är. Det är otroligt många inställningar att korrigera innan datorn arbetar på det sätt man vill. Jag har fått lägga mycket tid på att installera om antivirusprogram, Adobe för att kunna se pdf:er, Messenger och en rad andra program som jag vill ha på datorn – liksom på nytt installera saker som skrivaren igen för att kunna skriva ut saker. Till det olika inställningar för att få datorn dit jag vill ren funktionsmässigt. Men nu tror jag att jag börjar komma dithän jag vill med datorn för att den ska kunna fungera på det sätt jag faktiskt vill.
Men jag är supernöjd med mitt köp av dator. Äntligen har jag till exempel en webkamera som fungerar som den ska och som samarbetar med till exempel Skype och Zoom. Den biten hade för webkameran slutat att göra på sistone. Det gick bra att fota och spela in filmsnuttar, men den ville inte samarbeta när jag skulle ha webmöten. Säkert hade jag kunnat lämna in datorn på reparation och fått felen på den åtgärdade, men frågan är hur lång tid det gått innan nästa fel hade dykt upp – och nästa och nästa. Datorn har trots allt ett antal år på nacken och är tämligen välanvänd, så det är bara en tidsfråga innan fel efter fel kommer. Så jag tog det säkra före det osäkra och köpte en ny. Nu ska min äldsta systerson få ta över min gamla dator och får väl köra slut på den helt. Han har knappast särskilt många webmöten och lider nog inte av att webkameran inte fungerar som den ska. Så nu har vi båda en ny leksak att leka med. 😜
Det märks dock att det är en hel del uppdateringar datorn själv behöver göra och i princip varje gång jag slår av datorn ska det uppdateras. Men det gör inte så mycket, bara datorn fungerar som den ska när jag använder den.

Sista två nätterna har jag varit ledig – och hade sett fram emot att sova ut ordentligt för att komma utvilad till jobbet ikväll. Jag hade verkligen behövt få sova, men det var tji att somna i bra tid någon av kvällarna, samtidigt som jag planerat in en massa saker dagtid som jag behövde hinna med. Så det var bara att bita i det sura äpplet och stiga upp i någorlunda hyfsad tid för att hinna med det jag planerat in. Så jag har gått som något av en zombie under dagarna och inte känt mig utvilad på något sätt – som jag hade hoppats på att kunna få göra.
Båda mina lediga nätter har jag somnat först framåt tretiden, vilket är alldeles för sent om man behöver komma upp runt niotiden på morgonen. Egentligen hade jag tänkt gå och lämna blodprov den här veckan, något jag fått som uppgift av läkaren innan jag ska dit på nästa läkarbesök. Eftersom man ska vara fastande, är det en fördel att göra testerna på morgonen. Helt enkelt skippa frukosten, åka in och lämna blod för att sedan åka hem och få något att äta. Men det har inte hunnits med under de här dagarna eftersom jag sovit så jäkla dåligt. Tur är väl att det är ett tag kvar innan jag ska på nästa läkarbesök, så jag har fortfarande tid att lämna mina blodprov.
Läkaren ville följa upp vissa saker från förra året och innan beslut tas kring vilken behandling jag kan tänkas få för min vikt, ville hon kolla upp vissa saker. Det är aldrig fel med lite rutinkontroller för att hålla koll på hälsan, så det gör mig egentligen ingenting att man kollar upp saker ordentligt. Och på vårdcentralen jag tillhör erbjuder man årliga hälsokontroller till alla över 40 år, vilket jag tycker är hur bra som helst. Jag har inte gått på dessa kontroller än, men nu har jag bett om att bli kallad på dem för att hålla koll på hur kroppen sköter sig. Det är ju trots allt en hel del krämpor som kommer med åren, så det är bra att hålla koll på saker och ting.

Jag hade även tänkt sitta en del med min bokföring, få undan lite redovisning av kvitton med mera för att slippa ha så mycket liggande på hög. Det är snart kvartalsskifte och dags att få in allt till redovisningsbyrån i tid. Jag är glad att jag anlitar en byrå som håller koll på att allt blir rätt åt mig, för jag har verkligen ingen som helst koll på sådant själv. Bokföra kvitton är en sak, där har min kontaktperson visat hur jag ska göra i Fortnox. Så jag lägger in mina kvitton, sedan går hon bara igenom att allt blir rätt. Till det sköter man alltifrån momsredovisning till bokslut och allt annat som jag har absolut noll koll på hur man ska göra. Men jag vet att just kvartalsskiften är något som man ska hålla koll på att få in alla kvitton under det gångna kvartalet.
Jag är alldeles för dålig på att redovisa kvitton allteftersom jag själv gör inköp på firman, något jag definitivt borde bli bättre på. Men det hinns liksom inte med, utan istället sitter jag sliter i efterhand med kvitton och inköp. Samtidigt är det förstås ingen katastrof att det blir så – men ni skulle se hur mitt skrivbord ser ut emellanåt med kvitton och fakturor som ska redovisas på olika sätt – och ligger på hög i väntan på att jag ska göra något åt dem.
Mitt skrivbord är för övrigt en historia för sig, då det ofta är stökigt med saker precis överallt. Det lustiga är att jag har tämligen bra koll på det som ligger på skrivbordet, jag har någon form av ordning på allting trots att det kan se ut som ett bombnedslag. Min sambo brukar inte vara fullt lika road över hur skrivbordet ser ut och jag kan få lite blickar ibland när det kommer till den så kallade ordningen på skrivbordet.

Annars har jag inte haft några svårigheter att vrida och vänta på dygnet sedan jag påbörjade mitt nya jobb för snart två år sedan. Jag jobbar i princip bara natt, så länge jag inte får några schemaändringar och det är ett ständigt vridande på dygnet fram och tillbaka. Just den här gången har jag jobbat sju nätter i rad, vilket kanske gör det extra svårt att vrida tillbaka dygnet igen. Jag har märkt av det tidigare när det blivit många nätter på rad – om man till exempel jobbat extra – att det blivit svårare att vrida tillbaka. Det tar liksom några nätter innan man är tillbaka i en vanlig dygnsrytm igen. Och sedan är det dags att vrida tillbaka dygnet igen för att börja jobba på nätterna.
Jag vet att jag har kollegor som inte vrider tillbaka dygnet med mellan sina vändor av nattpass, men det skulle jag tycka blir väldigt tråkigt i längden. Då sover man ju alltid när alla andra är vakna och är själv vaken när folk sover. Man kan inte ha så värst mycket till socialt liv direkt och det blir svårt att göra särskilt mycket på fritiden. Jag har ofta mina lediga dagar fullbokade med en massa saker, så det skulle liksom inte funka för mig att inte vrida tillbaka dygnet mellan arbetspassen. Dessutom skulle man ju bli totalt bortkopplad från omvärlden om man levde på det sättet. Men det är ju trots allt upp till var och en hur man gör när man jobbar natt. För somliga kanske det funkar med det liv man vill om man inte vrider tillbaka dygnet när man är ledig. Det kan vara rätt skönt för vissa tänker jag.
Men som vårat schema ser ut, jobbar man fyra till fem nätter, sedan är man ledig fyra till nätter. Och jag skulle ha svårt att finna ro i att fortsätta vara vaken på nätterna under så pass många dygn när jag är ledig. Det skulle helt enkelt vara svårt att göra saker, att ha ett social liv och så vidare.

Visst märker man att det tär på kroppen att jobba enbart natt, men jag trivs samtidigt väldigt bra med det. Jag jobbar väldigt komprimerat när jag väl jobbar och är sedan långledig däremellan. Något som möjliggör den fritid jag faktiskt vill ha, en fritid då jag kan ägna mig åt mitt företag, mina filminspelningar, resa och umgås med familjen. Så det passar mig bra att jobba på det här viset. Jag föredrar trots allt att jobba på obekväma tider kontra att ha kontorstider. Jag har testat kontorstider och har gillade det inte, så jag kommer hålla mig till att jobba någon form av skift – så enkelt är det bara.
Det har så stora fördelar att ha långledigheter, att vara ledig mitt i veckan med jämna mellanrum och så vidare. Jag tycker verkligen att det är superskönt att ha en sådan tillvaro istället för att vara igång på kontorstider och bara vara ledig på helgerna. Sen finns det naturligtvis nackdelar också, det går inte att komma ifrån förstås. Det är naturligtvis inte så att man jublar när man går till jobbet på nyårsnatten eller julaftonskvällen – men det är trots allt sådant som hör till när man jobbar så här. Väljer man ett jobb där skift ingår, får man finna sig i att jobba helger och storhelger, så enkelt är det bara. Och jag har svårt att tänka mig en annan tillvaro än denna, hur märkligt det än kan låta för somliga.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: