Så är det bara timmar kvar av 2021 och i natt är det dags att ringa in det nya året. Hos oss brukar det där med nyår inte vara särskilt stort, utan det brukar bli ett stillsamt firande. Vi har som tradition att handla nyårsmiddagen i Söderhallarna, klä upp oss inför middagen, skåla i lite vin och champagne och sedan krypa i säng strax efter midnatt. Julen brukar vara den stora höjdpunkten under helgerna, nyår kommer liksom lite i skymundan på något sätt.
I år har vi brutit traditionen till viss del. I normala fall brukar vi gå runt bland de olika avdelningarna i Söderhallarna och välja småplock av olika slag. Men i år har vi istället beställt en färdig matkasse från Melanders i just Söderhallarna. Lite dyrare men lite enklare och kräver inga förberedelser. Det ända vi behövde göra efter att ha beställt kassen, var att hämta den i butiken. Nu återstår att se om maten är värd pengarna vi betalade. 😁
Men det är alltid lite kul att summera det gångna året och att blicka framåt mot nästa år. För exakt år sedan hade jag gått halva min författarutbildning och var tjänstledig från min dåvarande tjänst som trafikplanerare på Trafikverket. Sedan förra nyåret har jag gått klart utbildningen och hunnit byta jobb. Vi har hunnit gå från ganska strikta restriktioner på grund av pandemin till att samhället öppnades helt – för att sedan få nya restriktioner igen.
Själv fick jag ett mindre roligt avslut på året 2021, när jag för några veckor sedan fick beskedet att cancern kommit tillbaka, sju år efter att jag opererat bort min förra tumör. Så jag kommer inleda det nya året med en sex veckor lång sjukskrivning och en lika lång strålbehandling på Karolinska sjukhuset i Solna. Det är en aningens surrealistisk känsla och jag vet inte om jag riktigt greppat att jag faktiskt är sjuk igen. Förmodligen kommer jag inte greppa det hela förrän behandlingen börjar i början av januari. Nu hoppas jag bara att behandlingen har önskad effekt och att jag framöver kommer slippa fler cellförändringar och tumörer.

Brukar ni avge några nyårslöften på tolvslaget? För min del är det många år sedan jag avlade några sådana löften, eftersom jag aldrig lyckas hålla dem. Det brukar funka en bit in i januari, men sedan är det liksom kört. En enda gånga har jag lyckats hålla ett nyårslöfte och det var när jag i tonåren bestämde mig för att sluta med godis. Under flera år efter det åt jag knappt något godis överhuvudtaget och det är först på senare tid som jag börjat bli något av en sockerråtta igen.
Jag vet inte om jag ska kalla det ett nyårslöfte, men i år har jag faktiskt bestämt mig för att efter helgerna på allvar ta tag i det hela med min vikt. Jag behöver verkligen gå ner och vikt och det rejält. Det är något jag redan bestämt mig för, så är väl därför jag inte riktigt vet om det faller in under kategorin nyårslöfte.
Jag har slarvat alldeles för mycket med träning och kost under sommaren och hösten, så det måste helt enkelt bli en förändring. Under helgerna har jag inte tyckt att det varit någon vits att försöka hålla inne på det goda, men så fort helgerna är över ska det (bokstavligen) bli andra bullar.
Jag har börjat känna av rygg och knän, liksom en trilskande höft – allt sådant som mer eller mindre kan härledas till att jag väger lite för mycket. Det känns knappt lönt att söka vård för besvären eftersom jag vet vad läkarna kommer att säga: “träna och gå ner i vikt!“.

I år har jag haft lite tur med mitt schema över helgerna. Jag fick julhelgen ledig och skulle egentligen ha jobbat nyårsnatten, men ansökte på vinst och förlust ledigt – och fick det beviljat. Jag brukar normalt sett inte bry mig så mycket om ifall jag jobbar nyår eller ej och har jobbat ett stort antal nyårsnätter genom åren. Men i år kände jag att jag ville vara ledig och fick faktiskt min vilja igenom.
Så för att egentligen inte fira nyår särskilt mycket, blir det ovanligt mycket firande detta årsskifte. Men ingen regel utan undantag, så enkelt är det ju.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2 3
Svenska Dagbladet 1 2 3

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: