Det har onekligen sina fördelar att arbeta kontorstider. Jag har haft lite svårt att ställa om från att ha jobbat skift i 20 år till nu jobba kontorstider sedan ett par år tillbaka. Men visst finns det fördelar i att vara ledig samtidigt som “alla andra”, att ha alla storhelger lediga och ha regelbundna vanor. Det känns i kroppen att den trots allt mår bra av den regelbundenhet det innebär att inte behöva vrida dygnsrytmen fram och tillbaka flera gånger i veckan. 
Nu har jag fördelen med två kortveckor på rad i och med påskhelgen, vilket har varit välbehövligt milt uttryckt. Påskfirandet kommer väl lite i skymundan i år, men vila kan man ju göra oavsett Corona-tider eller andra pandemier. Jag inledde årets “påskfirande” med att sluta tidigt på skärtorsdagen för att ta mig till Eriksdalsbadet för att simma och bada bastu.

Jag har fått direktiv från sjukvården att försöka lägga in avslappnande/återhämtande aktiviteter varje dag på grund av mina utmattningssymtom – och simning med efterföljande bastu fick bli den första aktiviteten. Har ännu inte riktigt kommit fram till vad jag ska göra varje dag, men det ger sig förhoppningsvis med tiden. Spontant känns ju som att det inte borde vara så svårt att hitta tid och aktiviteter för återhämtning, men när det ska “ske på beställning” blir det plötsligt lite svårare att komma på vad som är återhämtning. Framförallt när man ska få in minst en sådan aktivitet varje dag.
Mycket av det jag själv upplever som avkopplande och återhämtande kan vara ganska tidsödande och därmed svårt att hinna med på daglig basis. Skriva kan vara en enorm återhämtning och “flykt från vardagen”, jag kan verkligen sväva iväg i mina egna tankar när jag ger mig tid att skriva – oavsett om det är blogginlägg, brev eller något annat jag skriver på. Jag tappar helt greppet om tid och rum och tiden bara flyger iväg. Men den tiden finns ju inte varje dag, så min utmaning blir att hitta återhämtning som inte tar flera timmar i anspråk vid varje tillfälle.
Men det märks åtminstone att det är lättare att få kroppen och själen att läka efter en utmattning när man har regelbundna arbetstider än om jag fortfarande jobbat skift.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: