Jag har jobbat kontorstider i ganska exakt två års tid nu, efter att ha jobbat skift i någon utsträckning i praktiskt taget hela mitt yrkesverksamma liv. Och jag kan fortfarande sakna att jobba skift, av många anledningar. Framförallt för att det känns som att man får ut mycket mer av dygnet än när man jobbar kontorstider.
Sen har man ju oftast kortare arbetsveckor om man jobbar skift, vilket förstås gör att en heltidstjänst är mycket kortare än om man har regelbundna arbetstider. För min del gick jag från 34 timmars arbetsvecka till 40 timmar när jag gick över till kontorstider. Det vill säga nästan en arbetsdags skillnad per vecka – eller totalt tre dagar på en månad. Och det gör mer skillnad än man kan tro, det är ganska mycket mer arbetstid totalt sett.
Sen kan jag verkligen sakna att ha lite längre ledigheter ibland, som man ju ofta har när man jobbar skift. Att aldrig ha mer än två dagar – lördag och söndag – åt gången känns lite torftigt emellanåt, framförallt när man är van vid att kunna ha bortåt en vecka ledigt med jämna mellanrum.
För att inte tala om att man har sovmorgon titt som tätt och ändå – beroende på när man börjar – kan hinna göra saker innan arbetet drar igång för dagen. Sen kommer man visserligen hem sent på kvällen å andra sidan, men det är ofta värt priset! Åtminstone om du frågar mig.
Så ja, jag kan faktiskt sakna skiftgången många gånger, av massor av anledningar… Inte så att jag direkt söker nytt jobb för ögonblicket, men jag skulle inte banga för att börja jobba skift igen.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d