Den 17-åring som suttit häktad för polismordet i Göteborg har nu åtalats för bland annat mord och mordförsök. Polisen måste ha gjort ett hästjobb, inte minst med tanke på att pojken greps bara ett par dygn efter mordet. Jag kan knappt föreställa mig den aktivitet som måste rått inom polismyndigheten dygnen efter att en kollega blivit skjuten. Jag är ingen jurist, men har jag förstått nyhetsrapporteringen rätt verkar bevisläget vara rätt bra. Bland annat har man hittat DNA-spår efter 17-åringen, något som ju trots allt brukar vara bra i en brottsutredning.
Nu återstår att se om bevisningen håller i en rättegång och personligen hoppas jag att man gripit rätt person. Med tanke på att han suttit häktad ända sedan mordet skedde, så är ju oddsen bra för att läget trots allt sedan är sådant att man fått tag i rätt gärningsman.

Sen går det ju inte att komma ifrån att det är ett fatalt misslyckande när en 17-åring gör sig skyldig till ett så grovt brott som mord på en polis. Att grov brottslighet kryper så långt ner i åldrarna är inget annat än ett misslyckande för samhället i stort – för såväl skola som socialtjänst och rättsvårdande myndigheter. Barn ska fångas upp långt mycket tidigare, innan det går så här snett. Något är väldigt, väldigt fel när ett barn (som ju trots allt en 17-åring är) ens överväger att använda sig av skarpladdade skjutvapen i brottsligt syfte. Nu råkade en polis hamna i skottelden, vilket inte gör det hela bättre på något sätt.
Det går sen att i det oändliga diskutera de straff som utdöms till unga förbrytare. Personligen är jag emot de straffrabatter som ges till unga förbrytare – brott blir inte dugg mildare oavsett ålder på gärningsmannen. Är man straffmyndig får man snällt stå till svars för sina handlingar, även om det råkar röra sig om polismord.

Exakt vad som gjorts när det kommer till just den här 17-åringen vet jag förstås inte. Det kan givetvis ha gjorts en hel del, som allmänheten inte känner till. Ofta är det ju sekretess på sådant, så det är ju svårt att få en rättvis bild av vad som mer exakt har inträffat. Men oavsett vad som tidigare gjorts, är vi nu i läget att en 17-åring tycks vara skyldig till ett grovt brott och då ska det inte utdömas några straffrabatter.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1
Dagens Nyheter 1 2 3
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d