En ung man dömdes i oktober 2017 för människorov, två fall av grov våldtäkt och försök till utpressning till fängelse i tre år och tre månader. Detta efter han tillsammans med sin äldre bror kidnappat och våldtagit två kvinnor i Malmö under tortyrliknande förhållanden. Ett av fallen uppmärksammades särskilt eftersom kvinnan fritogs från ett källarutrymme i en massiv polisinsats först efter ett dygn.
Hovrätten förlängde därefter fängelsestraffet till fyra år och sex månader. Domstolen beslutade även att mannen skulle utvisas från Sverige. Både tingsrätten och hovrätten gjorde bedömningen att mannen vid tidpunkten för brotten var 18 år eller äldre. Mannen ansökte dock om resning till Högsta Domstolen, vilket beviljades. Efter nya undersökningar av Rättsmedicinalverket och genomgångar av mannens identitetshandlingar visade det sig att männen i själva verket var 15 respektive 16 år när våldtäkterna skedde.
Fallet hamnade återigen på hovrättens bord och mannen dömdes till slut till två års fängelse, vilket betyder att han skulle blivit villkorligt frigiven efter 16 månader. Mannen hade då suttit frihetsberövad i drygt två år och åtta månader – 14 månader längre än vad den nya domen föreskrev. Det är för denna överskjutande strafftid som Justitiekanslern nu beviljar 840 000 kronor i skadestånd till mannen. (Källa: Aftonbladet)

Straffvärdet för de begångna brotten ska – efter vad jag kunnat läsa mig till – uppgå till tio års fängelse. Men efter att mängd- och åldersrabatt räknats bort, blev det alltså bara fyra och ett halvt år kvar att strafftiden. Och efter att Högsta Domstolen sagt sitt, hamnade man alltså på två års fängelse. Av våra gemensamma skattemedel betalas alltså ett skadestånd ut, som med största sannolikhet är högre än det skadestånd som mannens offer fått.
Jag kan inte annat än bli riktigt, riktigt arg. Vi ska naturligtvis ha en lagstiftning som bestraffar grov brott och som tar brottsoffrens parti i en mycket större utsträckning än vad som sker idag. Självklart ska det fortfarande vara möjligt att få ersättning om man suttit felaktigt frihetsberövad. Men att få mängdrabatt på straffet när du begått flera brott är rent absurt. Precis som att unga personer får avsevärt lägre straff, även för mycket grova brott.
De skadestånd som brottsoffer idag får tilldömda ligger ofta på en skrattretande låg nivå och bör naturligtvis höjas radikalt. Och pengar som betalas ut för att en person suttit felaktigt frihetsberövad, ska kunna utmätas för att brottsoffret ska få sitt skadestånd.

Jag betvivlar egentligen inte att domstolarna i det här fallet har gjort något fel. Däremot är det lagarna som det är fel på och som det måste göras något åt. Jag kan bara fantisera om vilken dubbel kränkning det måste vara för brottsoffren när deras förövare får ett större skadestånd än de själva fått för vad de utsatts för. Först utsättas för ett bestialiskt övergrepp – sedan får förövaren ett skadestånd i miljonklassen för att de suttit frihetsberövade. Någonstans är det något väldigt, väldigt fel i den svenska lagstiftningen.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1
Dagens juridik 1
Expressen 1
Svenska Dagbladet 1
Sveriges Television 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Jag blev precis som du väldigt arg när jag läste det här igår. Helt sjukt att han får ett sådant högt skadestånd. Sveriges rättssystem är helt galet!.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: