I våras började vi prenumerera på färdig matkasse, som kommer med jämna mellanrum. I matkassen kommer färdiga recept och de råvaror man behöver för varje middag. Fruktansvärt behändigt och vi har verkligen varit supernöjda med prenumerationen. Det är så lätt att halka in i gamla spår och bara laga samma rätter som man alltid har lagat. Vi har haft några “paradnummer” som vi varvat med varandra, men det har liksom blivit ungefär samma rätter som man lagat vecka ut och vecka in. Det blir i längden ganska tråkigt och enahanda.
Vi är båda matintresserade och tycker om att lägga lite extra tid och energi på middagsbestyren, framförallt de helger vi är lediga båda två. Någon gång i våras började vi tycka att det kändes väldigt tråkigt och enahanda, vi kom oss liksom inte riktigt för att testa nya rätter och utan gled alltid tillbaka på våra beprövade recept som vi lagat i alla år. Så det var liksom på tiden att testa något nytt och få lite ny inspiration. Några av de maträtter vi fått kommer vi inte laga igen, men det finns några recept som vi kommer laga igen – som vi skriver ut och sätter in i en speciell pärm med bra recept.
Till det får man givetvis inspiration för att utveckla de mer beprövad recepten. Vissa knep och smaksättningar sätter sig i minnet och man kan tillämpa dem när man lagar andra rätter än just de som kommer med matkassarna.

Nu börjar vi lära oss hur recepten är sammansatta i matkassarna, som till exempel att portionerna är lite snålt beräknade och att man får avrunda kryddningen lite uppåt för att maten ska smaka nånting. Recepten är säkerligen anpassade för att passa så många som möjligt, därav att kryddningen kan vara lite snålt beräknad ibland. Vi, som gillar lite mer kryddstark mat, väljer därför att krydda lite extra när vi lagar efter recepten vi får.
Och det är rätt kul att ibland få dessa matkassar, eftersom man får idéer på rätter som man aldrig kommit på att laga annars. Den prenumeration vi har tecknat oss för, gör att vi egentligen ska få en matkasse varannan vecka. Sen beror det på hur vi jobbar just de veckor vi är schemalagda för att få en matkasse. Så det är ganska ofta som vi pausar prenumerationen de veckor vi inser att vi inte kommer hinna laga de fyra rätter som levereras. Det gäller att ha lite framförhållning, eftersom man inte kan avboka en kasse med alltför kort varsel. Men nu börjar vi lära oss att hålla koll på leveranserna och att avboka i tid när vi ser att det inte passar att en leverans kommer.

Vi storhandlar sedan länge på internet och beställer en till två gånger basvaror som levereras hem till dörren. Det kostar aningen mer än att handla i en fysisk butik, men samtidig slipper vi bära hem tunga matkassar stup i kvarten. Jag var till en början skeptisk till att handla mat via internet, jag vill gärna ha koll på vilka råvaror jag ska och få klämma och känna på till exempel frukt och grönsaker innan jag bestämmer exakt vilka råvaror jag ska ha. Men vi har enbart haft positiva erfarenheter av de varor vi fått hem. Och de ytterst få gånger vi inte varit nöjda, har man från butikens håll varit duktiga på att kompensera oss för de varor det varit något fel på.
Så det kändes helt naturligt att även börja beställa hem färdiga matkassar för att få lite mer inspiration på matfronten. Och det har verkligen varit givande att testa lite nya maträtter emellanåt. Även om vi inte lagar vissa rätter mer än en gång, så ger det inspiration till att utveckla våra invanda recept på olika sätt. Det kan vara så enkla saker som hur man kryddar klyftpotatis eller vilka råvaror som passar bra ihop. Så man lär sig en hel del om matlagning genom att “tvingas” att testa lite nya rätter emellanåt.

Må så vara att det blir lite dyrare matkonto att beställa färdiga matkassar kontra att själv leta upp nya recept och sedan handla de råvaror som behövs. Men jag väljer att se det som att man även betalar för en tjänst, just att få inspiration till nya rätter liksom att någon faktiskt gör planeringen åt mig. Jag får bokstavligen maten serverad på ett sätt som jag inte skulle få annars.
Just när det kommer till mat, vill jag inte snåla på vad det kostar, utan när det kommer till mat får det gärna kosta lite extra. Skulle jag behöva börja snåla in på något av ekonomiska skäl, skulle maten vara det sista jag vill snåla in på. Jag skulle rannsaka väldigt många andra kostnader innan jag valde att skära ner på budgeten för mat. I dagsläget har vi nog ett ganska högt konto för ett tvåmanshushåll. Men mat är en sådan nyckel till njutning även i vardagen, att det får vara värt några kronor extra varje månad. Och just de färdiga matkassarna har varit ett av de bästa besluten vi tagit när det kommer till mat på sistone.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: