Det är nog tur att man inte vet allt som sker i köttindustrin för att framställa livsmedel åt oss människor. Jag tror att man annars blivit lätt illamående. Personligen är jag köttätare, men hör till dem som skulle ha svårt för att livet av ett djur. Jag skulle absolut inte kunna tänka mig att jobba som till exempel slaktare. Det närmsta jag kommer är att jag inte har något emot att fiska, men där går också min gräns. Och jag är fullt medveten om dubbelmoralen i det hela, det rimmar trots allt ganska illa. Egentligen borde alla vi köttätare göra studiebesök i köttindustrin för att med egna ögon se vilken typ av industri det faktiskt är man stödjer genom sina matvanor.
Dock är jag väldigt noga med vilket kött jag väljer i butiken. Jag köper bara svenskt kött och helst ekologiskt. För några år sedan såg jag ett reportage från danska grisgårdar, om hur danska bönder behandlade djuren. I Danmark har man helt andra regler kring hur stort utrymme grisar ska och de har en långt mycket mindre yta att röra sig på än i Sverige. Det trånga utrymmet gör grisarna stressade, vilket leder till att de bland bitar varandra – och då i första hand i svansen. De danska böndernas lösning var inte att ge djuren mer utrymme, utan att man istället klippte av grisarna svansen. Något som görs utan bedövning. Där och då bestämde jag mig för att aldrig mer köpa danskt fläskkött, trots att det oftast är avsevärt billigare.

Sen kommer det med jämna mellanrum rapporter om hur dt går till i den svenska köttindustrin, alltifrån köttbönder som missköter sig till missförhållanden på slakterier. Nu senast är det förhållandena på Kronfågels slakteri i Valla som hamnat i rampljuset. Nu är det uppgifter om kycklingar som skållas levande som kommit ut till allmänhetens kännedom. Konsekvensen har bland annat blivit att över 90 kommuner valt att stoppa sina beställningar på just kyckling från Kronfågel.
Själv kommer jag också låta bli Kronfågels produkter tills man hör annat om förhållandena på Kronfågels slakterier. Det kan verka futtigt att man som ensam konsument bojkottar en viss produkt, men trots allt är det just den makten man har som konsument. Blir man tillräckligt många som gör ett sådant val, kommer det också bli kännbart för ett företag som Kronfågel.

Ibland funderar jag faktiskt på att bli vegetarian, med tanke på att det titt som tätt kommer rapporter om missförhållanden inom även den svenska köttindustrin. Eller åtminstone övergå till att äta mer vegetarisk kost, även om man inte helt slutar äta kött. Att bidra till en industri där djur vanvårdas och plågas är inget jag vill, snarare tvärtom. Och till skillnad från andra rovdjur, har vi som människor en möjlighet att faktiskt välja vad i äter och välja bort vissa saker i vår diet. Ett lejon på savannen vet inte annat än att jag och äta upp andra djur, men som människa kan man ändå göra ett val. Och ju mer jag tänker på det, ju mer börjar jag överväga att göra ett sådant val. Framförallt när köttproducenter inte vet bättre än att behandla djuren väl.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

 1. Jag känner precis samma sak!
  Jag äter också kött (även om jag försöker hålla mängden rött kött relativt låg), men hade precis som du haft svårt att tänka mig att döda ett djur.
  Fiska kan jag göra, men that’s it.
  Och ja, det blir ju dubbelmoral…
  Man får göra så bra val man kan åtminstone, tänker jag.
  Jag köper helst från någon liten gårdsbutik om jag har möjlighet.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: