Filmstadens beslut att förbjuda medhavt godis och dryck i samband med biobesök tycks inte ha fallit i särskilt god jord, utan snarare väckt ett ramaskri av protester hos många biobesökare. Det har varit ganska roande att följa kommentarerna under somliga av nyhetsartiklarna som har berättat om nyheten idag. Många tror att nyheten är ett försenat aprilskämt medan andra hotar med bojkott av Filmstaden och att helt övergå till att streama filmer framöver.
Jag vet inte om jag är fel person att ha en åsikt i frågan överhuvudtaget egentligen. Det är rätt sällan jag går på bio, det blir kanske i bästa fall någon gång per år. Sen äter jag ytterst lite godis, så oftast har jag inte ens med mig godis till biografen. Läsk dricker jag inte alls, eftersom jag tycker det är alldeles för sött. Så oftast köper jag bara en flaska vatten att ha med under filmen. Möjligen kan jag köpa lite popcorn – och det är ju något som är svårt att köpa någon annanstans än just på biografen. Så jag drabbas egentligen inte särskilt hårt av beslutet att inte få ha med godis och dryck till biografen, det är en sak som är säker. Men en åsikt om det har jag ändå, det kommer jag inte ifrån.

Jag kan faktiskt förstå beslutet och tycka att det är helt okej. Du går inte på restaurang eller café och tar med dig något att äta eller dricka, utan det köper du där. På samma vis förstår jag att man inte tar med sig medhavt godis eller dricka till en biograf, som ju trots allt har en försäljning av sådant på plats. Vill jag ha något att tugga på eller dricka, är det rätt naturligt att jag köper det på biografen trots allt. Sen kan man tycka att det ska finnas visa undantag, inte minst på en biograf som av naturliga skäl har svårt att tillgodose alla preferenser. Jag tänker på allergiker och diabetiker till exempel. Men vad jag kunnat läsa mig till, kommer det finnas just sådana undantag hos Filmstaden.
Så nej, jag kan faktiskt inte förstå det ramaskri av protester som beslutet har väckt. Vill du gå på bio, gilla läget – annars är det bara att låta bli. Du tar som sagt inte med dig mat och dryck till en restaurang, eller hur?!
Det enda jag har lite svårt att se, det är hur Filmstaden ska se till att förbudet faktiskt efterlevs. Det är inte direkt särskilt svårt att smuggla in godis och dryck till en mörk biosalong. Det är lätt att lägga i en ficka, handväska eller liknande för att sedan plocka fram när man sitter på plats i salongen. Så det är väl enda problemet jag faktiskt kan se. De som vill ha med eget godis kommer säkerligen fortsätta att ha det.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2
Dagens Nyheter 1 2
Svensk Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Jag förstår dom på sätt och vis att de vill att man ska köpa på plats. Men då behöver de sänka priserna på snasket. Det är iallafall anledningen till att jag alltid tagit med eget. Sen är det alldeles för begränsat utbud, jag tex vill gärna ha lösviktsgodis och det finns det inte på ”min” filmstaden.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: