Lagen om alltings jävlighet heter det tydligen – och det är något som drabbar oss alla med jämna mellanrum. Dit hör till exempel att aldrig en sak hemma går sönder åt gången så att man får köpa nytt – utan det är alltid flera saker som går sönder och måste ersättas. Jag minns när både min kaffebryggare, TV och stereo för en massa år sedan gick sönder under loppet av bara några veckor. Det vara bara att plocka från besparingarna för att köpa nytt och tur var väl att jag då precis fått ut ett arv så att jag faktiskt hade råd att köpa dessa tekniska apparater. Stereon jag köpte då för drygt 20 år sedan, har jag fortfarande kvar, TV:n som inhandlades byttes ut för bara några år sedan – och kaffebryggaren höll länge den med. Jag brukar vara noga med att köpa kvalitet när jag faktiskt köper saker hem, jag lägger hellre lite extra pengar på en TV, stereo eller dator för att ha något som håller lite extra.
Senast något gav upp för mig, var det datorn som inte ville vara med längre – strax efter började även min mindre resedator att strula. Den lilla datorn lade jag några hundralappar på att laga, medan jag valde att köpa en ny dator att ha hemma. Lagen om alltings jävlighet heter det tydligen – och det är något som drabbar oss alla med jämna mellanrum. Dit hör till exempel att aldrig en sak hemma går sönder åt gången så att man får köpa nytt – utan det är alltid flera saker som går sönder och måste ersättas. Jag minns när både min kaffebryggare, TV och stereo för en massa år sedan gick sönder under loppet av bara några veckor. Det vara bara att plocka från besparingarna för att köpa nytt och tur var väl att jag då precis fått ut ett arv så att jag faktiskt hade råd att köpa dessa tekniska apparater. Stereon jag köpte då för drygt 20 år sedan, har jag fortfarande kvar, TV:n som inhandlades byttes ut för bara några år sedan – och kaffebryggaren höll länge den med. Jag brukar vara noga med att köpa kvalitet när jag faktiskt köper saker hem, jag lägger hellre lite extra pengar på en TV, stereo eller dator för att ha något som håller lite extra. Det är en oskriven regel jag har, att jag gärna lägger lite extra på att köpa kvalitet och förhoppningsvis hitta saker som håller ett tag – det spelar ingen roll om det är dator, kläder eller något annat. Det skulle inte falla mig in att köpa någon av de billigaste datorerna man kan hitta, utan jag brukar lägga mig ganska högt i pris för att få en bra dator. Sen köper jag givetvis inte en kraftfullare dator än jag behöver, men kvalitet är viktigt.

Senast något gav upp för mig, var det datorn som inte ville vara med längre – strax efter började även min mindre resedator att strula. Den lilla datorn lade jag några hundralappar på att laga, medan jag valde att köpa en ny dator att ha hemma. Jag brukar resonera 6000-7000 är ett rimligt pris för en ny fullstor dator och det är ungefär den prisklassen jag brukar lägga mig omkring när jag köper ny dator. Sen förbrukar jag datorer i ganska hög takt, eftersom jag använder datorerna så flitigt som jag faktiskt gör. Datorn står på i princip hela min vakna del av dygnet och jag spenderar ganska många timmar per dygn framför skärmen. Så det kanske inte är så konstigt att datorn ger upp med jämna mellanrum, även om jag är noga med att lägga pengar på kvalitet framför kvantitet.
Jag är sjukt imponerad över min stereo, som efter 25 år fortfarande samarbetar och presterar ett bra ljud. Det ska väl tilläggas att jag inte är världens petigaste när det kommer till ljudkvalitet när jag lyssnar på musik. Har jag musik på, är det i bakgrunden och jag är inte den som sitter och lyssnar fokuserat på musik som mång gör, utan det är något som är mysigt i bakgrunden bara. Jag lägger inte stora pengar på nålar till grammofonen, extra utrustning till stereon och så vidare för att få det rätta ljudet. Istället nöjer jag mig mycket väl med det ljud som min stereo levererar. Å andra sidan betalade jag 11.000 för min stereo när jag köpte den 1999 – vilket då var fantastiskt mycket pengar. Det var liksom den senaste tekniken då, med CD-växlare och suroundförstärkare. Och att stereon – som ju är väldigt välanvänd – fortfarande håller efter 25 år, säger ju en hel del om kvaliteten på den.

Men precis som att saker och ting har en tendens att gå sönder ungefär samtidigt, så har förbrukningsvaror en tendens att ta slut ungefär samtidigt – framförallt sådant som kostar lite extra att köpa in. Jag har nu insett att jag behöver köpa deodorant, skäggvax, snus, vardagsparfym och nya tofflor. Allt är sådant som kostar ganska mycket pengar och det är kanske inte helt lätt att få pengarna att räcka till detta nu under årets fattigaste månad – då pengarna hellre borde gå till det mest nödvändiga. Ja, ja, jag har faktiskt beställt det allra mesta av dessa ting och får väl leva ramarna resten av månaden. Några saker väntar jag med, som tofflor är kanske inget akut just nu.
Och varför nämner jag ens att jag behöver köpa ny deodorant, tänker ni? För det behöver väl inte kosta några större summor, eller hur?! Jo, för mig gör det det. Jag svettas mycket och har genom åren fått testa mig fram med olika deodoranter, tills jag för ett antal år sedan hittade den deodorant jag numera enbart använder. Den är skitbra, men kostar också därefter – nämligen slängarna runt 200 kronor styck. Så ni förstår att det blir en utgift när jag köper ny deodorant. Oftast passar jag på att köpa flera stycken på en gång – och denna gång hamnade fakturan på ungefär 700 kronor för fyra deodoranter.

När det kommer till snus, är det väl det enda jag verkligen sparar pengar på när jag beställer – inte minst om man jämför med att köpa snus i butik. I butik får jag betala drygt 50 kronor för en dosa medan jag beställer vi nätet istället och där betalar knappt 22 kronor dosan. Billigare kommer jag knappast undan om jag inte väljer att sluta snusa, så där sparar jag rejält. Jag snusar ett märke som inte finns överallt, inte minst i butik – utan jag får hålla mig till att beställa från Snusbolaget, som är ett av få företag som säljer just det här märket. Sen är det inget dåligt snus, snarare tvärtom – det håller en helt annan kvalitet än till exempel Göteborgs Rapé som var det märke jag började snusa en gång i tiden. Så det är inget lågprissnus i den bemärkelsen att det håller dålig kvalitet. Däremot – för att få det pris jag vill ha – beställer jag stora mängder snus åt gången, vilket gör att det blir ett utlägg på X antal tusenlappar. I långa loppet tjänar jag på dessa storköp av snus, men det blir en stor utgift att punga med på ett enda bräde.
Parfym har jag i princip slutat att köpa i taxfreen när jag reser, för det är ytterst sällan taxfreepriserna kan slå de priser man kan få på olika nätbutiker. Fortfarande kostar en flaska av ”min” parfym flera hundra, men det är inte de priserna som man får betala om man till exempel går i en vanlig parfymbutik eller i taxfreen. Både vad gäller deodorant och parfym, brukar jag vara noga med att jämföra priserna mellan olika butiker. Jag är hängiven besökare på olika jämförelsesajter, som Prisjakt och Pricerunner. Det finns oftast en hel del att spara genom att jämföra priser – och vad gäller till exempel min deodorant, är det skillnad på om man får betala 170 kronor kontra 250, som vissa butiker kan ta.

Att köpa kvalitet är ett sätt att vara ekonomisk, att se till att det man köper inte är slit- och slängvaror utan faktiskt håller en viss kvalitet och förhoppningsvis håller ett tag. Sedan brukar jag som sagt vara noga med att jämföra priser – och där är ju internet ett fantastiskt hjälpmedel. Jag tänker på hur det vara för 25 år sedan, innan internet på allvar gjort sitt intåg i vår tillvaro. Minns ni hur mycket tid man fick lägga på att ringa runt till olika företag om man ville jämföra priser?! Eller gå runt i olika butiker innan man hittade en vara till det pris man ville ha. Idag räcker det med några knapptryckningar på datorn eller telefonen, så har man prisjämförelser direkt på skärmen.
Det är inte en fråga om att vara snål, utan helt enkelt lite ekonomisk. Jag köper det jag vill ha och behöver, så skulle inte beskriva mig själv som snål. Däremot jämför jag alltid priser och villkor innan jag gör ett köp. Det spelar ingen roll om det är kläder, parfym, snus, datorer eller en resa som jag ska köpa – jag jämför alltid olika leverantörer innan jag bestämmer mig. Och jag vill bestämt hävda att internet revolutionerat vårat sätt att handla saker. Det är så många gånger lättare att jämföra priser och villkor kontra hur det var innan internet. För handlarna är det givetvis inte lika gynnsamt, utan marknaden har blivit mer vänlig gentemot oss kunder istället.

Personligen handlar jag numera nästan allt via internet och ser till att jämföra innan jag handlar. Jag köper kläder, snus, skivor, filmer, parfym, deodoranter och så vidare via internet och får sakerna levererade hem till dörren. Det är oerhört mycket bekvämare än att gå på stan och köpa saker, inte sant?! Självklart går jag fortfarande på stan ibland och självklart köper jag fortfarande saker i fysiska butiker – men inte lika ofta som innan internet fanns.
Och är man bara lite ekonomisk och företagsam, går det att ha en helt annan levnadsstandard än om man bara köper första bästa vara man hittar utan att först jämföra priserna. Åtminstone är det så för oss som inte har obegränsat med pengar, utan faktiskt måste hushålla en aning med pengarna för att få dem att räcka. Men jag vågar nog hävda att det sett totalt annorlunda ut utan internet. Idag går det dels att jämföra och välja den leverantör som har bäst pris och villkor, dels sprids också ryktet om oseriösa företag på ett helt annat sätt med hjälp av till exempel sociala medier och bloggar än vad som var möjligt för 30 år sedan. Så ja, internet är något av en skänk från ovan när det kommer till handla, så enkelt är det bara.


Upptäck mer från Kompasskurs

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

Upptäck mer från Kompasskurs

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa