Så börjar jag sakta komma igång med firman igen och har haft några få uppdrag redan vid det här laget. Jag har ju inte haft möjlighet att ägna mig åt firman så länge jag haft kontorstider på jobbet, men nu kan jag äntligen ta tag i saker och ting igen. Det känns verkligen skönt och kul att kunna ägna sig åt sin bisyssla – som det ju har blivit med åren. Något som började som en rolig grej när jag gick arbetslös en kort period för ett antal år sedan har nu blivit en hobby och en bisyssla som dessutom inbringar en del pengar. Åtminstone somliga perioder, jag ska inte säga att jag gör någon förmögenhet på min firma, men lite pengar ger det ändå. Räknar jag hur mycket tid jag lägger ned på firman, är det givetvis en total förlustaffär – så enkelt är det. Men det är något jag gör för att jag tycker det är roligt, jag gör det trots allt inte för pengarna. Så jag ska inte klaga på att min bisyssla inte inbringar några stora summor pengar. Men det pengar jag trots allt får in gör ändå att jag kan sätta viss guldkant på tillvaron, jag kan ta mindre summor från företaget emellanåt och göra något roligt för och det är trots allt roligt, det måsta man ju ändå erkänna. Det är trots allt roligt med en hobby som ändå ger någon form av inkomst.

Men sedan har man ju sådant som är mindre roligt med att driva en firma, nämligen bokföringen. Jag tycker det är måttligt roligt när man behöver sitta och mata upp kvitton för de utlägg man haft genom firman. Och jag skjuter verkligen på det så länge jag bara kan. Det måste ju göras, så enkelt är det bara – men roligt är det inte! Jag är just nu mitt uppe i redovisningen för det senaste kvartalet och inser att jag ligger lite efter med min redovisning. Jag har fortfarande augusti och september kvar att redovisa och det är bara tur att jag inte haft så värst många utgifter under dessa månader. Men en del kvitton är ändock som ska redovisas och jag försöker göra mitt bästa för att inte glida efter alltför mycket.
Trots allt är det en hel del arbete som ska göras, trots att jag har en redovisningsbyrå som sköter det tyngsta arbetet. Nu har jag meddelat dem att jag på grund av tidsbrist inte kunnat inkomma med alla kvitton i tid och hoppas på att det ska fungera i alla fall.
Jag är i alla fall glad att jag inte behöver göra all redovisning själv, utan trots allt har en byrå som för en billig peng sköter det tyngsta arbetet. Länge har jag tänkt att jag ska gå en kurs i redovisning så att jag kanske i slutändan kan sköta allt på egen hand. Det är visserligen kurser som kostar en hel del, men jag skulle i slutändan spara en del pengar på att slippa ha en redovisningsbyrå som sköter så mycket av arbetet med firman. Men det är något som inte riktigt blivit av än, vi får se om det är något jag tar tag i med tiden helt enkelt. Dock skulle det vara skönt – och mer ekonomiskt – att kunna sköta hela firman på egen hand och slippa lägga ut en del av arbetet på underleverantörer. Inte minst när jag har en firma som inte inbringar särskilt mycket pengar. Men det är något att spara till, kanske jag med tiden kommer ha råd att gå en sådan kurs.

Ibland har jag tänkt att jag ska satsa mer på firman och kanske försöka leva på den helt och hållet. Det vore ju väldigt roligt om man kunde leva på en hobby. Men filmjobben är fet rent omöjligt att leva på, det är liksom helt uteslutet. Även om jag tar alla filmjobb jag erbjuds, snittar jag kanske två till tre uppdrag i veckan. Och det går helt enkelt inte att leva på, så enkelt är det bara. Och även om jag skulle kunna få minst ett uppdrag varje dag, så finns inte de pengarna i att vara statist att det skulle gå att leva på.
Så jag måste isåfall kunna hitta något annat jag vill ägna mig åt för att kunna leva på firman, inte bara film. Film kan vara en inkomstkälla, men jag måste ha fler för att kunna leva på firman. Och det är stötestenen är på något vis, jag vet inte riktigt vad det är jag kan och vill göra i så fall. Ska jag säga upp en trygg, fast anställning med okej lön vill jag istället jobba med något jag brinner för i firman. För det är klart att jag kan städa, ha flyttfirma eller liknande – men det vill jag inte. Jag har en trygg anställning med okej lön och sju veckors semester. Ska jag “offra” den tryggheten och bli egenföretagare, då vill jag verkligen göra något jag brinner för istället. Inte städa eller flytta folks husgeråd från punkt A till punkt B. Men det är svårt att komma på något som går att förena med filmjobben och som kan inbringa tillräckligt med pengar för att det ska gå att leva på.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: