Två barnmorskor som av religiösa skäl vägrar utföra aborter – och som inte fått fortsätta jobba vid svenska regioner – får inget gehör hos Europadomstolen. Det är inget orimligt krav att de ska utföra alla sina arbetsuppgifter, meddelar Europadomstolen i sitt beslut. Barnmorskorna – svenska Ellinor Grimmark och norska Linda Steen – arbetade vid vårdinrättningar i Region Jönköping respektive Region Sörmland.

Barnmorskorna anser bland annat att deras religionsfrihet kränkts och att de diskriminerats för att de inte fick fortsätta arbeta som barnmorskor när de uppgav att de av religiösa och samvetsskäl inte ville utföra aborter.
De finns ingen grund till något av detta, enligt Europadomstolen, som noterar att den anställde under svensk lag är förpliktigad att utföra alla sina arbetsuppgifter. Den skriver också att inskränkningen av religionsfriheten är proportionerlig och  “nödvändig i ett demokratiskt samhälle”. (Källa: Aftonbladet)

Är det bara jag som tycker att det osar rättshaverist när man driver en sådan här fråga ända till Europadomstolen?! Man kan ha vilken syn man vill på frågan om abort, men utbildar man sig till barnmorska och önskar jobba inom den svenska vården, då får man nog krasst finna sig i att vara en del i arbetet med aborter och preventivmedel så länge det är lagligt här.
Det finns många jobb där det ingår arbetsmoment man av olika anledningar kan känna sig obekväm med. Jag tänker på poliser som med våld tvångsavvisar flyktingar, Migrationsverkets handläggare som avslår asylansökningar, soldater som använder dödligt våld – listan kan göras oändligt lång. Sådant får man sonika ta med i beräkningen när man utbildar sig och/eller söker ett visst jobb. Är jag inte bekväm med vissa arbetsuppgifter, då får jag helt enkelt söka ett annat jobb – svårare än så är det inte.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: