I morse hamnade jag i en biljettkontroll på tunnelbanan – och det till och med ganska långt ut på linje 17, vilket hör till ovanligheterna. Oftast brukar kontrollerna vara i de centrala delarna av stan – men är minst lika behövliga i ytterområdena. Jag blir i alla fall alltid lika glad när jag ser att det är biljettkontroll, för jag tycker kontrollerna är alldeles för få. Det är i princip riskfritt att resa utan biljett i Stockholms lokaltrafik som det är just nu, så sällan är det biljettkontroller.
Jag reser med kollektivtrafiken i princip dagligen, men hamnar i biljettkontroller kanske någon gång per kvartal. Inte särskilt ofta med andra ord, framförallt inte med tanke på att jag reser i princip dagligen. Med min resestatistik skulle min önskan vara att hamna i biljettkontroller åtminstone en gång i veckan – men det kanske bara är önsketänkande?

Jag vet att många stör sig på fenomenet med biljettkontroller, men jag är precis tvärtom. Det är väldigt ofta man ser plankare ta sig förbi spärrarna till tunnelbanan på de mesta kreativa sätt – och det är nog väldigt få av dem som faktiskt fastnar i biljettkontroller. Sen förstår jag att man inte kan vara överallt på en gång för att kontrollera att folk har biljetter, det faller på sin egen orimlighet. Men lite tätare kontroller än vad det är idag skulle jag faktiskt vilja se. Jag tror att SL kan dra in rätt bra med pengar om det inte är riskfritt att resa utan biljett – inte bara på straffavgifter, utan även på att fler skulle göra sig mödan att faktiskt köpa en biljett om de vet att risken är stor att åka dit.

Själv har jag vid det här laget tröttnat på plankare som tar rygg på en och smiter in genom spärrarna när jag drar mitt kort. Vid det här laget har jag faktiskt börjat stoppa plankarna och säga till dem om det är så pass att man hinner reagera. Ibland är plankaren lite för snabb för att jag ska hinna reagera och stoppa honom/henne, men oftast får jag tillfälle att faktiskt stanna i spärren och blockera vägen för plankaren. Vissa finner sig och säger inget, medan andra ska diskutera och argumentera för att det skulle vara någon konstig form av “rättighet” att resa gratis med kollektivtrafiken. Jag brukar då fråga om de resonerar likadant när de går på Ica och handlar, men det tycker många är en helt annan sak av någon märklig anledning.
Sedan brukar jag inte lägga så mycket energi på att diskutera med plankare jag stoppar från att smita igenom spärren. När spärren har gått igen emellan oss, vänder jag oftast ryggen till och går utan att ta diskussionen. Sen får man hoppas att plankaren själv förstår vinken.

Det går att ha många åsikter om att kollektivtrafiken är dyr, att det kostar mycket med månadskort – och det ligger det väl en del sanning i. Sen ska man också tänka på vad man får för pengarna, hur långt och mycket man kan resa på kortet. Som de flesta, reser jag ungefär samma sträckor varje dag – men det går faktiskt att komma riktigt långt på en SL-biljett om man tänker efter. Det går att resa från Gnesta i söder till Sigtuna i norr, till Norrtälje och så vidare.
Men jag kan någonstans hålla med om att kollektivtrafiken borde vara billigare, jag tror att det skulle få fler att välja bort bilen. Inte minst i en stad som Stockholm, där det faktiskt går att klara sig utan bil utan att det blir alltför mycket krångel. Bor man på landsbygden, spelar det kanske ingen roll om det är billigt att åka kollektivt när det ändå knappt går några bussar. Men i storstan har man en välfungerande (oftast) kollektivtrafik dygnet runt och det funkar trots allt att ta sig fram på ett smidigt sätt.
Det enda som kan vara lite krångligt ibland är väl pendeltågen. Jag åker pendeln till och från jobbet och får nog säga att det är någonting som händer åtminstone en gång i veckan. Alltifrån mindre förseningar till tågkaos i någon utsträckning. Men det är inte alla gånger det är SL:s fel, utan vissa gånger kan man säkerligen skylla på Trafikverket – som ju äger rälsen som tågen rullar på.

Men men… För att återgå till frågan, så tror jag att fler kontroller faktiskt skulle löna sig. Man skulle få in mer pengar både på straffavgifter och i form av ökade biljettintäkter om folk vet att det inte är riskfritt att planka.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: