Jag har svurit mycket över att gå på diet. Jag har tyckt att det varit tråkigt, tradigt och rentav riktigt trist. Det är många saker jag saknat under tiden jag gått på min diet och jag har till och med drömt vissa nätter att jag varit ute och druckit öl. Just alkohol är en sådan sak som jag annars valt att avstå som en del av dieten, eftersom både öl och vin innehåller en hel del kalorier. Men det är nog också en av de saker jag saknar allra mest. hur tragiskt det än låter.
Och det har varit en enorm omställning jag gjort av vad jag väljer att stoppa i mig. Jag avstår helt från allt onödigt socker, såsom godis, efterrätter, glass och liknande, jag avstår helt från all alkohol och har knappt druckit en droppe under de gångna veckorna. Okej, ett par gånger har jag syndat – men det är verkligen inte många gånger, utan på det stora hela har jag avstått alkohol till 100%. Till det har jag sett över storleken på portionerna när jag äter, liksom att jag väljer att oftast inte ta en portion till utan bara tar just en portion och inte mer än det. Och till sist tänker jag lite mer på vad jag äter och undviker till exempel skräpmat som pizza och hamburgare – och då i synnerhet matställen som olika snabbmatskedjor som McDonald’s, Burger King och Max.
Jag har annars en stor svaghet för just snabbmat och älskar rätter som pizza och hamburgare, jag skulle utan problem kunna leva enkom på sådan mat om jag hade chansen och det inte vore så skadligt för midjemåttet och annat i kroppen.

Ganska exakt tio kilo har jag nu lyckats banta bort och nu har jag äntligen börjat märka av mer påtagliga saker som en konkret följd av att jag bantat. Jag har återigen börjat komma i kläder som jag inte kunnat haft på mig på väldigt länge och som jag varit på väg att slänga eftersom jag inte kunnat ha dem på mig. Turligt nog har jag behållit dessa kläder, eftersom det varit plagg jag tyckt om och som jag hoppats på att kunna använda igen en dag. Och nu har den dagen infunnit sig, då jag faktiskt kommer i dem igen – och de dessutom sitter bra på kroppen!
Till det kommer förstås hur mycket mer och jag orkar – och hur mycket smidigare jag känner mig. Tio kilo är ganska mycket att släpa runt på och det är klart att det gör skillnad när så pass många kilo försvinner från kroppen. Den största skillnaden känns på gymmet, där jag numera orkar avsevärt mycket mer än vad jag gjort tidigare. På bandet orkar jag hålla ett tempo som jag absolut inte klarade av innan semestern, när jag började med min diet. Man kan diskutera hur bra det är att gå ner tio kilo på lite drygt sex veckor, men runt ett kilo i veckan är ju vad man normalt rekommenderar och trots allt är det ungefär där jag har legat.

80-85 kilo rekommenderar läkarna att jag ska väga, så målet är att komma ner under 85 med tiden. Jag har fortfarande en bra bit kvar, så jag kommer få fortsätta att gå på någon form av diet ett tag till. Om jag kommer fortsätta vara lika hård emot mig själv och köra lika benhårt på att avstå från en massa saker återstår att se, eller om jag försöker mjuka upp dieten en aning och kanske låter viktnedgången ta lite längre tid återstår att se. Men än så länge kommer jag köra på ett tag till med att vara ganska hård och faktiskt avstå från de saker jag hitintills avstått ifrån.
Nu börjar jag dessutom vänja mig vid att vara så pass avhållsam som jag har varit de gångna veckorna. Det känns inte fullt lika jobbigt att avstå från sötsaker och alkohol som det gjorde till en början. Allt är trots allt en vanesak och det går trots allt att vänja om sig till det allra mesta.

Det som återstår är att hitta en strategi för att också behålla vikten när jag väl nått den vikt jag vill ha. Jag måste lära mig att vara mer måttfull än jag tidigare varit, jag har alltid haft svårt för att bara ta några få godisbitar eller lite chips och sedan vara nöjd. Oftast blir det istället större mängder och det är just den biten jag måste jobba med. Just sötsaker är annars den bit jag tycker är minst jobbig och lättast att avstå ifrån. Så kanske kommer jag att välja att helt enkelt klara mig utan sötsaker helt och hållet framöver, det känns trots allt som ett alternativ. Jag kommer också få finna mig i att vara mycket sparsam när det kommer till snabbmat och faktiskt avstå den typen av mat så långt det bara går. Vilket kan bli lite svårare, men det är faktiskt ett ont måste.
Redan innan jag påbörjade min diet hade jag strikta “regler” för det där med alkohol. Det är ytterst sällan jag dricker alkohol under veckorna, utan håller det till helgerna till exempel. Jag kommer även där få tänka om lite och faktiskt hålla nere på mängder och antalet tillfällen om jag vill behålla min vikt. Men det skulle kännas tråkigt att vara helnykterist, det känns inte som ett alternativ trots allt. Men det kommer bli färre öl och vid färre tillfällen, så enkelt är det.
Den exakta strategin har jag inte kommit fram till ännu, men den börjar sakta växa fram, det får jag nog erkänna. Och den kommer nog att innehålla att helt eller åtminstone näst intill helt avstå från sötsaker och snabbmat. Därtill att vara långt mer restriktiv med alkohol.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d