December är över julmaten liksom julgodiset är uppätet. Jag gav mig själv dispens under december och valde att äta och drick ungefär som vanligt. Det kändes som en välbehövlig paus i dieten att inte tänka så mycket på vad jag stoppar i mig för ett tag. Men nu när helgerna är över och vi är åter till vardagen, är det också åter dags att ta tag i det där med vikten. Min målsättning under december var att åtminstone inte gå upp i vikt igen, vilket jag heller inte har gjort nämnvärt mycket. Min strategi under hösten av att kunna unna mig saker ibland, att göra enstaka undantag från dieten – men det gick liksom sisådär. Så nu ska jag köra den hårda vägen igen och inte göra några som helst undantag från min strikta diet.
Strategin är att jag plockar bort socker och alkohol liksom minskar på portionerna när jag äter. Det jag lärt mig är att man ska äta lite och ofta, då hinner kroppen ta hand om maten på ett effektivt sätt. Jag ska i alla fall försöka hålla mig till tre mål mat per dag och inget snaskande däremellan. Det är något jag brukar vara duktig på, nämligen, att äta en massa skräp emellan måltiderna. Men det är det slut på nu.

Det är inte direkt så att jag jublar över att behöva återgå till en strikt diet, men något måste jag göra åt min vikt. Så är det bara, inga undanflykter längre. Och förhoppningsvis är det ju bara under en begränsad period jag behöver leva strikt, sedan kan jag delvis återgå till en normal tillvaro. Självklart måste jag hitta en väg, en strategi för hur jag ska leva när jag väl nått min målvikt igen. Jag kan inte glida tillbaka i gamla vanor igen, då kommer jag snart vara tillbaka på min gamla vikt igen. Exakt hur den strategin kommer att se ut vet jag inte än. Men den kommer innehålla mindre socker, mindre alkohol, mindre och färre portioner mat än tidigare.
Jag har redan märkt av ett minskat sug efter exempelvis socker och jag hoppas verkligen att det håller i sig. Sockret känns trots allt som det minsta bekymret i sammanhanget, det är snarare mina matvanor som är den stora boven i dramat. Jag är svag för snabbmat och formligen älskar pizza, hamburgare, såser, röror och allt annat onyttigt. Visst att man kan äta en pizza ibland, men det ska verkligen vara undantag och ingenting annat. Frukt och grönsaker är jag däremot inte alls lika förtjust i, utan avstår gärna sådant på menyn.
Sen har jag problemet att jag har svårt för det där med att vara måttlig med saker och ting. Jag har svårt att bara ta några få godisbitar, att bara ta en eller två öl – och äter jag något gott, blir det gärna både två och tre portioner. Och det är väl just måttligt jag helt enkelt måste bli för att bibehålla min vikt när jag väl nått den vikt jag vill ha.

Det positiva är ändå att jag faktiskt märkt resultat under den tid jag gått på min diet under sommaren och hösten. Jag har börjat komma i kläder som jag tidigare inte kommit i, kläder som jag egentligen tänkt slänga men som av någon anledning blivit liggande. Jag har börjat kunna knäppa jackor som tidigare inte nått runt midjan. Och sådant eggar en ju trots allt att fortsätta med dieten. För jag behöver verkligen gå ner i vikt, det är inte ens uppe till diskussion för något annat. Jag har börjat få problem med höfterna framförallt, men även rygg och knän. Och det går att härröra till de extrakilon jag ständig släpar runt på.
Kanske kan det vara så att man vågar visa sig på stranden under sommaren 2023 utan att skämmas, det är åtminstone förhoppningen.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: