Trots att jag inte riktigt, riktigt kände mig redo för tentan i ryska, så blev jag i slutändan godkänd. Det är nästan en euforisk känsla när man får det resultatet, framförallt när man inte kände sig ordentligt förberedd inför tentan. Men uppenbarligen var jag tillräckligt förberedd för att bli godkänd – och det är ju huvudsaken. Nu får jag börja förbereda mig för fortsättningskursen som börjar i mitten av januari. Kallelse har redan kommit och den 17 januari är det upprop. Jag känner mig riktigt peppad för fortsättningen, även om det kommer innebär att jag får lägga mer energi på studierna än vad jag behövt under hösten. Nu har jag genomgått repetitionen av det jag redan läst för 25 år sedan och det är dags för det som kommer vara väldigt nytt. Lite pirrigt är det på något vis, men samtidigt är det förstås roligt och spännande.
Nu är det obligatorisk närvaro på föreläsningarna och det kommer kanske bli lite tuffare att få schemat att gå ihop från vecka till vecka. Så jag har redan börjat smida planer för hur jag ska få tiderna att gå ihop med arbetet. Det kommer inte bli helt lätt vissa veckor, somliga dygn kommer det bli alldeles för lite sömn. Men vad gör man inte för att bygga på sin allmänbildning litegrann? 😉 Och jag ska inte klaga, trots allt är det självvalt att plugga på halvtid samtidigt som jag jobbar heltid. Att det skulle kunna bli lite tufft emellanåt visste jag nog redan när jag sökte in på högskolan och bestämde mig för att plugga vid sidan av mitt arbete. Samtidigt har jag ju ett jobb som faktiskt tillåter att jag pluggar vid sidan av arbetet. Det hade aldrig gått om jag till exempel jobbat kontorstider. Eller, gått hade det kanske gjort – men frågan är om man hade orkat med båda delarna. Jag försökte plugga på halvtid när jag hade kontorstider för ett antal år sedan och det var nog en av de bidragande orsakerna till att jag brände ut mig. Och då var det en kurs som inte krävde särskilt mycket av en egentligen.

Nu blir det ett lite försenat “jullov” för min del. Jag har jobbat väldigt intensivt sedan mellandagarna och i princip jobbat nio nätter i rad. Det är inte schemaenligt direkt, normal gör vi inte fler än fem nätter i rad följt av minst fyra dagars ledigt. Men då jag fortfarande går upplärning för min nya tjänst, blir det lite schemaändringar för att få min upplärning att gå runt. Nu har jag gjort fem nätter, var ledig en dag och gjorde sedan fyra nätter – och det känns i kroppen kan jag säga. Hur van nattarbetare jag än är, så känns det i kroppen när man gör många nätter i rad. Det går liksom inte att komma ifrån.
Nu börjar jag i alla fall bli klar med upplärningen och kan snart börja jobba på egen hand. Det känns kul med variation i tillvaron och att få göra lite annat, liksom att få nya kollegor. Jag kommer ha en tjänst som innebär att jag till viss del hoppar runt mellan olika objekt och det känns kul att få den variationen i tillvaron – och inte vara på ett och samma bevakningsobjekt hela tiden. Vissa trivs med samma rutin varje dag, medan jag gärna vill ha lite mer variation i tillvaron.
Men nu är jag i alla fall ledig i tio dagar, vilket känns superskönt. Jag ska inte göra något speciellt, utan försöka få undan lite här hemma istället. Det är dags för bokslut för min firma, jag har en lunta kvitton som fortfarande inte är redovisade och måste in i systemet så att redovisningsbyrån kan göra sitt jobb. Sen hoppas jag förstås att det dyker upp en och annan filminspelning under dessa dagar också. De brukar ofta dyka upp med rätt kort varsel, så att jag inte har något inbokat just nu behöver inte vara särskilt illavarslande.
Hur som, det kommer bli en del sovmorgnar under dessa tio dagar – vilket känns väldigt välförtjänt då jag ligger på minus på sömnkontot känner jag. Ledigheten börjar med ett sexårskalas ikväll, vilket ska bli jättekul! Jag älskar att gå på barnkalas, det är så kul att se barnens ögon när de får tårta, paket och alla gästers uppmärksamhet. Och vi har några barn i vår direkta närhet, så det blir ju ett och annat kalas varje år. Enda nackdelen är att det har en tendens att bli rätt dyrt med alla presenter som ska inhandlas. Vi har inte mindre än sex syskonbarn, som ska ha julklappar och födelsedagspresenter – och hur roligt det än är, så blir det också rätt dyrt i långa loppet. Det kanske är tur att vi inte har egna barn också som ska ha kläder, mat, presenter och allt annat som ett barn kräver. 🤣

Det är i alla fall just sådant här som är den stora fördelen med att arbeta obekväma tider, att man får dessa långledigheter. Sådant sker ju liksom inte om man har kontorstider. Och det gör att det är värt att jobba nätter, storhelger och andra obekväma arbetstider, åtminstone enligt mig. Vilka andra jobb ger möjlighet till att vara ledig upp till tio dagar utan att man tar ut semesterdagar? Och det ger mig möjlighet att ägna mig åt min stora hobby och bisyssla, att få filma. Så det är just därför jag söker mig till jobb med oregelbundna arbetstider, för att helt enkelt kunna ägna mig åt det jag vill på fritiden. Jag hade heller inte haft möjligheten att plugga ryska om jag haft andra arbetstider. Nu har jag tid att sitta och plugga under mina långledigheter och kan på så vis hänga med i undervisningen. Jag har dessutom möjlighet att delta i föreläsningarna, som uteslutande är på dagtid.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: