Det kändes i kroppen igår att jag gjort ett stort antal nätter på rad. Jag gjorde först fem nätter i mellandagarna och över nyår, sedan var jag ledig en natt följt av ytterligare tre nattpass i veckan som gått. Och vad man än tycker om att jobba natt, så tar det givetvis på krafterna att vrida och vända på dygnet – det går helt enkelt inte att komma ifrån. Igår sov jag min vana trogen bara några timmar efter mitt sista nattpass och klev upp vid ettiden. Jag brukar göra så för att helt enkelt somna på kvällen och vrida tillbaka till en mer normal dygnsrytm när jag är ledig. Det brukar kännas på kvällen, då jag slocknar tämligen ovaggad – och igår var inget undantag.
Däremot sov jag otroligt oroligt i natt, var upp och kissade 3-4 gånger och låg vaken någon timme efter två. Förmodligen inte så konstigt när kroppen på sätt och vis vant sig vid att vara vaken nattetid under de gångna tio dagarna. Jag vet mig att det finns två alternativ första lediga natten efter att ha jobbat flera nätter; antingen sover jag som en klubbad oxe eller så sover jag lite halvdant och vaknar flera gånger under natten. Och i natt var det det sistnämnda som gällde. Nu hoppas jag på bättre sömn de kommande nätterna. Men nu har jag i alla fall vridit tillbaka dygnet någorlunda och tror mig kunna somna i hygglig tid ikväll.

Riktigt ledig har jag dock inte varit idag, utan har suttit med bokföringen till min firma – de sista kvittona för 2022 måste lämnas in till redovisningsbyrån nu i dagarna för att de ska kunna göra mitt bokslut. Och jag har legat lite efter med redovisningen, så det tog sin lilla tid att ladda upp allting. Men nu är det fixat så att redovisningsbyrån kan göra sitt, det jag själv har kvar är att sortera papperskopiorna av alla underlag i pärmar. Fast det är det ingen brådska med på samma vis, så det är ett arbete som får ta vid lite längre fram.
När jag sitter med alla kvitton, är jag så glad att jag har en redovisningsbyrå som fixar “grovgörat” och håller koll på att allt blir rätt i slutändan. Det är så skönt att bara ladda upp allt och sedan låta någon annan sköta arbetet med det hela. Att det sedan kostar litegrann är det värt. Sedan hade det naturligtvis varit något helt annat om man kunde det där med redovisning på sina fem fingrar och visste vad man höll på med. Då skulle man givetvis kunna göra allt själv, men de kunskaperna besitter jag inte. Jag har faktiskt tänkt att jag med tiden ska gå någon kurs och lära mig redovisning och bokslut så att jag faktiskt kan sköta det hela på egen hand. Det skulle trots allt bespara mig en hel del pengar i slutändan. Samtidigt tycker jag att det är fruktansvärt tråkigt och därmed ganska skönt att slippa göra det själv. Nu sköter redovisningsbyrån i princip allt, jag behöver bara ladda upp mina kvitton i Fortnox. Sedan sköter man redovisning, momsredovisning och deklaration. Allt sådant där som är avigsidan med att vara företagare.
Jag har provat att använda mig av tjänster som Frilans Finans och liknande, men inte varit riktigt nöjd. Man blir liksom lite friare som egenföretagare än om man anlitar sådana företag känns det som. Jag tar många inköp på företaget och slipper på så vis momsen, vilket inte är möjligt om man anlitar Frilans Finans. Sådana tjänster funkar bra om man skickar någon enstaka faktura per år, men för mig som fakturerar flera gånger i månaden är eget företag det optimala.

Så hemskt många planer jag i övrigt inte för den kommande långledigheten på totalt tio dagar. Jag ska vara barnvakt till veckan, vilket ju är hur kul som helst. Jag och sambon har tillsammans sex syskonbarn och vi sitter barnvakt så ofta som tillfälle ges. Det är kul att vara den där snälla morbrodern som hittar på roliga saker och får skämma bort barnen lite. Man kan göra det som är roligt och behöver inte ha den tråkiga “uppfostrande” rollen.
Men bortsett från att vara barnvakt, kommer jag mest ta det lugnt och se till att vila ordentligt. Så hoppas jag på att det kanske dyker upp en filminspelning också. De brukar kunna komma med ganska kort varsel ibland, så det är inte omöjligt att någon dyker upp under ledigheten. Annars är det så att just det där med återhämtning har blivit en viktig del i tillvaron, framförallt efter min utbrändhet för ett par år sedan. Jag har blivit noggrannare med att ha tid för återhämtning och inte hålla igång hela tiden, att se till att sova ut ordentligt när tillfälle ges, att ta det lugnt vissa dagar och inte ha saker inplanerade hela tiden. Det var svårt till en början, men nu har jag börjat vänja mig vid upplägget och att det faktiskt är ett måste för att man ska må bra i det långa loppet. Så just därför ser jag till att ha dagar då jag inte planerar in en massa saker, utan faktiskt får tillfälle till vila.
Nu blir det en rad sovmorgnar och jag kommer ha tid att läsa tidningen och ta långa frukostar på morgnarna innan jag tar tag i dagens övningar. Trots allt är det faktiskt skönt att inte göra så hemskt mycket vissa perioder, bara det inte blir under för lång tid – då skulle jag ganska snart bli uttråkad. I perioder kan min kalender vara tämligen fulltecknad, men jag har lärt mig att det inte går att ha det så jämt. Kroppen måste hinna vila också, annars vandrar man förr eller senare in i den där berömda väggen. Själv har jag gjort det en gång och vill inte göra det igen.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: