Sakta men säkert börjar jag bli varm i kläderna på det nya jobbet. Det tar alltid sin tid att komma in i nya rutiner och börja känna att man kan ett jobb – och där är jag inte riktigt än. Fortfarande är det ganska mycket nytt att ta in och jag ska inte säga att jag känner mig fullärd ännu.
Nu börjar jag i alla fall hitta rutiner och vanor för att tackla att jobba konstant natt. Det har inte varit så tufft som jag först trodde att det skulle vara, snarare har det tvärtom gått över förväntan. De fanns nog en viss oro över hur bra jag skulle sova på dagarna, men jag har somnat direkt på morgnarna och känt att jag haft en bra sömnkvalitet även dagtid, Efter sista natten sover jag bara 4-5 timmar för att vrida tillbaka dygnet – och somnar helt ovaggad nästkommande kväll.
Att återgå till någon form av skiftgång har varit ett av de bästa beslut jag tagit när det kommer till arbete, jag har verkligen saknat charmen i att arbeta på oregelbundna tider. Framförallt känner jag att jag får ut mycket mer av min tid med skiftgång jämfört med kontorstider. När jag jobbar, jobbar jag intensivt och betar av mina arbetstimmar på några få dygn, för att sedan ha flera dagar ledigt. Något som möjliggör en helt annan typ av tillvaro än när man jobbar måndag till fredag.

Jag har faktiskt fått frågan om det inte är svårt att få tiden att gå när jag regelbundet är långledig. Men jag har inga som helst problem att få tiden att gå, snarare tvärtom har jag svårt att få tiden att räcka till. Jag skulle inte ha några problem att få tiden att gå utan en heltidsanställning. Inte minst nu under sommaren har det varit guld värt att vara ledig fyra till fem dagar i stöten. Jag har hunnit vara i sommarstugan mycket mer än jag skulle hunnit med andra arbetstider till exempel.

Men det är nästan en euforisk känsla att känna att man nu har mer tid än jag haft på så lång tid. Plötsligt hinner jag med så väldigt mycket än jag varit bortskämd med under de senaste åren. Jag har tid och ork att gå på stan, uträtta ärenden, ägna mig åt bloggen och att skriva. Jag har gott om tid att ägna mig åt min firma, läsa och följa de serier jag vill se. Det är först nu jag förstått hur mycket jag faktiskt saknat att arbeta skift och vilka enorma fördelar det trots allt har. För min del väger fördelarna upp nackdelarna många gånger om. Det är klart att det finns nackdelar, som att man inte är garanterad att vara ledig under storhelgerna. För min del är det en dag på hela året som jag helst vill vara ledig – och det är julafton. I övrigt gör det mig inte så mycket att jobba under storhelgerna faktiskt. Det är snarare lättförtjänta extrapengar.

Sen ska vi förstås inte tala om det ekonomiska, det där med ekonomi är inget roligt ämne när man studerar, som ju jag gjort under det gångna läsåret. Nu har jag äntligen en vettig månadsinkomst och behöver inte bekymra mig för om pengarna ska räcka varje månad. Jag har till och med råd att stoppa undan en liten slant varje månad. Läsåret om CSN har grävt djupa hål i min ekonomi och jag har en hel del att ta igen på den ekonomiska fronten. Jag ska försöka vara lite ekonomisk de första månaderna så att jag faktiskt kan bygga upp en liten buffert igen. Det är alltid bra att ha lite besparingar för oförutsedda utgifter och även just för att kunna göra en resa och liknande saker.
Det gångna läsåret har smått orosfyllt just för ekonomin och jag har väldigt beroende av att kunna jobba lite extra utöver studierna. Så jag har haft tur, som haft min firma som inbringat välbehövliga extrainkomster. Jag kommer fortsätta driva parallellt med mitt arbete, inte för att jag egentligen behöver inkomsterna, utan för att jag tycker att det är kul. Sen gör förstås inkomsterna att man kan unna sig lite utöver det vanliga ibland.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: