Under sommaren har jag gått i lite funderingar att eventuellt skaffa bil. Det är trots allt en lockande tanke, för det skulle vara otroligt bekvämt att vara bilburen. Det finns verkligen stora fördelar med att ha bil, det går inte att komma ifrån. Men ju mer jag räknat på det hela och insett hur dyrt det trots allt är med bil, har jag blivit alltmer tveksam. Inte för att ekonomin egentligen inte skulle tillåta det hela, utan för att jag tycker det finns så otroligt mycket roligare saker att lägga pengarna på än en bil.
När man som jag bor i en storstad, fungerar kollektivtrafiken så bra att det egentligen inte finns någon anledning till att ha bil. Framförallt inte om man – som jag – både bor och jobbar hyfsat nära stan. Det är så lite tid jag skulle tjäna på att ha bil till jobbet, att jag inte riktigt tycker att det är värt pengarna att ha en egen bil. Då lägger jag hellre pengarna på att hyra bil eller ta en taxi de gånger det helt enkelt inte funkar att åka kollektivt av någon anledning. Så som jag hittills gjort i alla år.
I dessa tider med klimatförändringar och klimatmål, känns det bara dumt att skaffa bil, med tanke på vilken miljöpåverkan en bil faktiskt har. Det känns också bra att bidra till miljöarbetet så mycket man kan – och då är utevaron av en bil ett väldigt bra steg i rätt riktning. Jag har själv en viss klimatångest och försöker tänka på det där med miljön så mycket som möjligt. Så det i kombination med det ekonomiska gör att jag tillsvidare väljer att avstå från att äga en bil.

Sen ska tilläggas att det också finns en helt annan aspekt i det hela. Ska jag köpa bil, vill jag inte ha en alltför gammal bil, utan en nyare modell som det förhoppningsvis inte är en massa bekymmer med. Jag vill helt enkelt inte köpa en bil i 20 000-kronorsklassen – som jag visserligen inte behöver låna till, men där risken istället är större att en krånglar och har sig. Den finns förstås miljötänket med även där, jag vill i alla fall tro att nyare bilar är miljövänligare än äldre.
Jag kan inte särskilt mycket om bilar och har bokstavligen tummen mitt i handen när det kommer till att mecka med bilar. Det innebär att jag skulle stå väldigt handfallen när det kommer till krånglande bilar, utan jag skulle vara tvungen att lämna in bilen på verkstad för de allra flesta fel. Något som gör att det kan bli ganska dyrt med en begagnad bil.
Sen vill jag inte riskera att bli stående någonstans efter vägarna med en bil, utan kunna lita på att den faktiskt fungerar; att den startar när man ska iväg och inte plötsligt stannar någonstans efter vägen.
Så skulle det bli ett bilköp någon gång, vill jag ha en nyare bil som jag kan lita på. Men då blir det garanterat lite dyrare varje månad, det går inte att komma ifrån. Jag kommer behöva skuldsätta mig ännu mer än jag redan är för att ha råd att köpa en nyare bil och det är inte särskilt lockande.

Räknar jag ihop vad en nyare bil skulle kosta tillsammans med vår nuvarande hyra, blir det ganska stora fasta kostnader varje månad. Vi söker redan nu efter större boende och är villiga att gå upp några tusenlappar i hyra för en större lägenhet (vilket förstås är helt ofrånkomligt). Slår jag ihop nuvarande hyran med vad en ny bil skulle kosta totalt, skulle vi hamna på utgifter på i runda slängar 13 000 kronor i månaden. Och jag kan inte låta bli att tänka på hur fint vi skulle kunna bo om vi var villiga att betala 13 000 kronor i månaden. Jag skulle mycket hellre betala en sådan hyra än att bo billigt och istället kunna ha bil.

Så nej, det blir ingen bil för min del. Åtminstone inte förrän jag har en avsevärt högre lön och/eller gjort mig skuldfri i övrigt. Det är faktiskt ganska skönt att slippa bekymren med bil och istället bara hyra de gånger man faktiskt behöver en. Då får man ny bil och en dygnetruntservice där det bara är att ringa om något händer med bilen. Det är ett ganska bekvämt sätt att “ha” bil. Jag tror aldrig jag varit med om en hyrbil som krånglat, utan de har alltid gått bra utan minsta lilla problem. Skulle det sedan – mot alla odds – hända något med bilen, behöver man bara ringa ett journummer, så ordnar hyrbilsfirman allt det praktiska utan att kostar mig som kund något extra.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: