Det har gått tre år sedan jag startade min enskilda firma. Grundtanken var att på ett smidigt sätt kunna fakturera för mitt arvode när jag är med på olika filminspelningar. Många produktionsbolag kräver att man kan fakturera för de arvode man kommit överens om istället för att de ska betala ut den som lön. Det finns olika faktureringstjänster som man kan använda sig av, men de tar oftast en procent på den fakturerade summan så det kan bli ganska dyrt i förlängningen. Det funkar om man fakturerar vid enstaka tillfällen, men när man som jag vill kunna fakturera flera gånger i månaden blir det inte riktigt hållbart.
Så jag startade min firma för att allt skulle bli lite smidigare. Med tiden har jag insett fördelarna med att ha en enskild firma vid sidan av min ordinarie anställning. Jag har förmånlig sjukvårdsförsäkring, kan dra av för moms på en rad olika saker och får igen bra summor på skatten varje år.

Det är en frestande tanke att kanske en dag kunna leva enbart på företaget, men jag vet isåfall inte exakt vad jag skulle ägna mig åt. Inkomsterna som statist går inte att leva på, så jag måste komplettera med någon annan verksamhet. Jag resonerar att jag ska frånsäga mig tryggheten som en fast anställning trots allt innebär, då vill jag kunna ägna mig åt något som jag verkligen brinner för istället. Man har inte samma trygghet när det kommer till väldigt mycket som egenföretagare, det går trots allt inte att komma ifrån. Så ska jag ge upp tryggheten med min fasta anställning, då ska jag ägna mig åt något roligt, något som jag faktiskt brinner för. Och det är väl där som sko klämmer, jag vet inte riktigt vad det skulle vara.
Det är också mycket man behöver ha koll på som egenföretagare. Många verksamheter kräver tillstånd av olika slag och det finns en hel del regler som man måste ha koll på. Ett tag funderade jag på att utöka verksamheten med att köra budbil, men då krävs tillstånd från Transportstyrelsen plus att man har en ekonomisk buffert på minst 100 000 kronor i företaget. Något som är en ekonomi som jag inte har. Det är klart att man skulle kunna ta ett lån för att få till en sådan buffert, men jag känner att jag har skulder så att jag klarar mig som det redan är.
Men tips mottaget tacksamt när det kommer till affärsidéer där man kan utveckla sitt företag. Även om jag inte kommer övergå till att leva på mitt företag, så kan det vara roligt att hitta nya saker att pyssla med – och kanske samtidigt ha en liten inkomstkälla också, vilket ju aldrig skadar. Jag vill ägna mig åt något jag tycker är kul, även om företaget förblir en hobbyverksamhet. Jag skulle ju kunna ha städning som en tjänst jag erbjuder, men då kan jag lika gärna ta ett extrajobb som städare känns det som.

Men är det något jag verkligen lärt mig, så är det hur svårt det är att nå ut till nya kunder och att faktiskt göra sig ett namn som företagare, Det krävs stora resurser och mycket energi för att marknadsföra sig. Det räcker inte med några hundralappar hit eller dit, det är många tusen som krävs till marknadsföring. Jag har lagt ner mycket energi och ganska mycket pengar på att försöka sticka ut lite med mitt företag och få folk att besöka mina hemsida. Efter varje utskick brukar jag märka lite extra trafik på min hemsida, men oftast ingen större inströmning på nya uppdrag. Så jag anar att man bör ha en större budget än jag själv för att verkligen kunna nå ut ordentligt. Ska man få in ordentligt med kunder för att kunna leva på sitt företaget, får man verkligen satsa stora summor på marknadsföring för att nå ut till så många potentiella kunder som det bara går. Och då inte bara genom reklamutskick, utan även annonsering i tidningar, TV-reklam och så vidare.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: