För ett knappt år sedan var det plötsligt fullt pådrag utanför vårat hus. Det var rätt sent på kvällen och vi hade hunnit gå och lägga oss, men plötsligt väcks vi sirener – som dessutom stannar precis utanför vårat hus att döma av det blinkande blå ljuset genom persiennerna. Vi blir förstås nyfikna och går ut på balkongen, där vi konstaterar att brandkår, polis och ambulans ryckt ut och står med blåljusen påslagna på gatan utanför huset. Och det var inte bara vi som vaknat av sirenerna, utan snart kommer flera av grannarna ut på sina balkonger.
Vi blir ombedda att tillsvidare vara kvar i lägenheterna tills räddningstjänsten fått en överblick på läget. Sen tar det inte många minuter innan man konstaterar att det rörde sig om en mycket liten brand som snabbt var släckt. Man får tacka sin lyckliga stjärna att det inte var allvarligare än så, men under tiden det pågick hann givetvis en hel del tankar fara genom huvudet. Vad ska jag ta med mig om vi behöver evakuera huset? Vilka ägodelar värderar jag högst, ifall det blir så att huset brinner ner till grunden och vi inte får se våra hem igen?

Jag tror det är en av mina största mardrömmar, just att utsättas för en brand. Man hör ju ganska ofta i media om hur olika fastigheter brinner ner till grunden, men oftast blir det bara en liten notis i tidningen eller möjligen ett kort inslag i TV-nyheterna. Sen hör man inte mer om det inträffade, händelsen passerar bara vårt medvetande lite snabbt. Men bakom varje brand döljer det sig trots allt en tragedi, där människor blivit av med allt de äger och har. Det måste ju vara ett oerhört trauma, inte minst med tanke på alla saker som helt enkelt inte går att ersätta. Saker som foton och arvegods, som har ett helt annat värde än det rent ekonomiska. Nya möbler, ny dator och TV går att köpa – det är desto svårare att ersätta till exempel alla de filer man har på datorn eller släktklenoder som gått i arv i generationer.

Själv kom jag nog aldrig fram till hur jag skulle prioritera om vi tvingats lämna huset med kort varsel. Jag vet faktiskt inte vilka ägodelar jag skulle ta med mig vid en eventuell brand. Förmodligen skulle jag vara så tråkig att det blev datorn och några fotoalbum. Kanske en pärm, där jag samlat lite viktiga papper som anställningsavtal, betyg och lite annat. Allt givetvis beroende på hur mycket tid man har på sig. I värsta fall har man kanske ingen tid alls på sig och hinner i bästa fall rädda sig själv undan lågorna. Det arvegods jag själv har är i form av ganska otympliga möbler och det skulle vara mer eller mindre ogörligt att släpa med sig, inte minst när det ska gå fort och gå smidigt. Så jag skulle förmodligen få offra mitt arvegods vid händelse av en större brand.
Vad skulle du själv ta med dig vid en brand om du inte hade särskilt mycket tid att tänka efter? Är det något du absolut inte skulle kunna klara dig utan?

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: